Шедьоври за Никулден

5 рецепти за един от най-светлите празници през декември

Шедьоври за Никулден | StandartNews.com
  • 5 рецепти за един от най-светлите празници през декември

6 декември е посветен на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони.

Манастирска рибена чорба

Необходими продукти:
300 г дребна риба
5 с.л. олио
1 връзка пресен лук
5 домата
5 чушки
5 картофа
20 маслини
сол
черен пипер
магданоз

Начин на приготвяне: Почистената риба се нарязва на парчета, залива се с 6-7 ч.ч. вода, осолява се и се вари 10-15 мин. Изважда се, а бульонът се прецежда. В него се прибавят олиото, нарязаните на дребно лук, картофи, чушки и домати. Когато омекне зеленчукът, се прибавят попарените маслини и рибата. Супата се вари 10 минути, без да се бърка, за да не се раздроби рибата. Поднася се поръсена с магданоз и черен пипер.

Пълнен шаран с орехи и стафиди

Необходими продукти:
1 шаран (около 800 г)
3 големи глави лук, нарязани на едро
4-5 скилидки чесън на филийки
150 г светли и тъмни стафиди, накиснати в гореща вода
200 г орехи
200 г гъби, нарязани на ситно
4-5 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. вода
олио
девесил
дафинов лист
черен пипер
сол

Начин на приготвяне: Почистете добре шарана, посолете го отвътре и отвън и след това го оставете за около час да престои. През това време пригответе плънката, като задушите лука и чесъна с малко олио. Отцедете стафидите и ги добавете при лука и чесъна, заедно с гъбите.
След около 5 минути добавете доматеното пюре, дафиновия лист, девесила, черния пипер и солта. Накрая сложете едро счуканите орехи. След 5 минути махнете плънката от котлона. Напълнете шарана и го зашийте.
Поставете рибата в тава, а отстрани разпределете останалата плънка и сипете 1 ч. ч. вода. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 200рC (180 рC с вентилатор). След около 60 минути махнете фолиото и запечете шарана за около още 20 минути.

Скумрия с доматен сос

Необходими продукти:
2 средно големи скумрии - изчистени
2-3 глави лук
1 връзка корени за супа (по избор)
1/2 кисела ябълка
2 домата или 1 чаша доматено пюре
1 щипка черен пипер
1 щипка сол
Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на филийки с дебелина 4 - 5 см и се нарежда в тавичка. Запича се във фурна около 10 минути на 200 градуса, след това се залива със сос и се пече още около 20 минути.
За соса:
Ситно нарязаният лук се задушава на тих огън, към него се добавят корените за супа, ябълката и доматите, също нарязани на ситно. След завиране на продуктите се добавя 1/2 чаша вода и се оставя да поври още около 5 минути. След отстраняване от огъня към соса се добавя черният пипер.

Рибен кебап в гювече

Необходими продукти:
500 г рибено филе
3 червени чушки
2 стръка праз
2 стръка целина
1 в. ч. бяло вино
200 г стерилизирани домати
4 с. л. олио
2-3 стръка копър
2-3 стръка магданоз
масло за намасляване
сол на вкус

Начин на приготвяне: Празът се нарязва на едри парчета по диагонал и се запържва за 2-3 минути в олиото. Прибавят се чушките, нарязани на квадратчета, и ситно нарязаната целина. След 2-3 минути се налива бялото вино. Оставя се да кипне и се изчаква виното да се изпари. Към омекналите зеленчуци се добавят пасираните или нарязани на ситно стерилизирани домати. Кипва се и се посолява. Рибеното филе се нарязва на едри парчета и се поставя на дъното на намаслено гювече. Върху него се изсипват готовите зеленчуци и се поръсват със ситно нарязаните копър и магданоз. Гювечето се пече около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Никулденска погача

Необходими продукти:
1 килограм брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
4 с.л. олио
1 яйце
1 с.л. захар
20 гр. мая за хляб
1 с.л. сол
Начин на приготвяне: В една чаена чаша хладка вода разтваряме маята за хляб, в която се добавя 1 чаена лъжица захар и престоява за около 30 минути, без да се разбърква. В пресятото брашно се прави "кладенче", в което се поставят млякото, содата бикарбонат, олиото, яйцето, солта, захарта и разтворената мая. Сипва се още 1 чаена чаша хладка вода. Замесва се меко тесто (не трябва да лепне по пръстите). Покрива се с кърпа (може и да е влажна) и се оставя да престои на топло за още 30 минути и да втаса. След това се замесва отново брашното, като се добавя малко брашно и се оформя питата. Като традиция е отгоре върху питата да се оформи шаран - оставя се малко от тестото за украса, разточва се и изрязва. Може да се добави черен пипер за очичките на шарана. Намазва се с жълтък (препоръчително е да се намаже, преди да се сложи украсата) и се пече в предварително загрята умерена фурна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай