Шампионски старт на Спортните чудеса (ОБЗОР)

Шампионски старт на Спортните чудеса (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Стандарт" обяви новата си кампания по време на празника в Южния парк


Златните ни момичета въртяха обръчи и ленти с хлапетата, боксьорът Далаклиев научи каратисти на ъперкъти

"Спортните чудеса на България 2015" тръгнаха по шампионски. Златните момичета от националния отбор по художествена гимнастика и последният ни световен първенец в бокса Детелин Далаклиев събраха най-много овации по време на спортния празник в Южния парк в столицата, където "Стандарт" даде старт на кампанията си.

Тази година тя е посветена на спортните таланти на България и ще се нарича "Младите шампиони". "Стандарт" се включи в традиционния фестивал на семейния спорт и здравословен начин на живот ФАМИЛИАТЛОН с "Открит урок за шампиони". Знаменити спортисти направиха демонстрации заедно с малчуганите, които напълниха парка. Гимнастичките Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Стоянова първи се качиха на сцената след като малки танцьори от 106-то СОУ подгряха шоуто. Световните шампионки поканиха деца, за да въртят заедно обръчи и ленти. После бяха обсадени за автографи и снимки. "Дано великите ни спортисти имат достойни наследници", пожела в Деня на българския спорт министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който даде официалния старт на ФАМИЛИАТЛОН и "Спортните чудеса".

"Искаме да популяризираме младите таланти, през юни ще започне националното гласуване за 100 от тях", обяви главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Приветствия към участниците отправиха също столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефът на Агенцията за закрила на децата Ева Жечева.

След това Кралев седна на шахматната дъска срещу президента на ШК ЦСКА Алекси Йовчев. Двамата водиха война на дъската близо половин час под зоркия поглед на главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Въпреки усилията на министъра майсторът надделя. "Играхме дебют на дамската пешка. Г-н Кралев хубаво разположи фигурите в началото, но постепенно ги загуби. Министърът обаче може да изпоти доста професионални шахматисти", сподели Йовчев, който обсъди с Кралев идеята шахматът да влезе в часовете по физическо.

В същото време малчугани се бореха с кончета и офицери на огромен градински шах, а най-палавите се сражаваха с пешките.

От родния Плевен специално за събитието пристигна световният шампион по бокс Детелин Далаклиев. Майсторът на ринга доведе и децата си Ная и Детелин-младши, които впечатлиха със спортен хъс. Далаклиев покани хлапетата да сложат ръкавиците му и да им покаже знаменитите си крошета. Шампионът бе приклещен от няколко млади каратисти, които искаха да научат от първа ръка как се удря в бокса. "Стойката ви е почти като моята, само че биете с права ръка, а не със свита", посъветва ги Далаклиев.

Цяла тълпа малчугани хукна след младите надежди на "Левски" и ЦСКА Божидар Краев и Анатоли Господинов, когато те се появиха на голямата поляна в Южния парк. Вратарят на "червените"
ловеше дузпа след дузпа на вратата, предоставена от "Славия", но великодушно оставяше на най-упоритите невръстни футболисти да отбележат гол за възторг на майки и татковци.

Краев също отправи няколко шута, но реши да се пробва в новия за него спорт лакрос, измислен от индианското племе ирокези.

Не по-малка атракция бяха и спортните миски Радост Тодорова (футбол), Симона Димитрова (баскетбол) и Ваня Запрянова (волейбол), които украсиха събитието. Трите дами поиграха шах и раздаваха точки за наградите на спортния празник ФАМИЛАТЛОН 2015, организиран за седма поредна година от Асоциация "Родители". Малчуганите трябваше да обиколят всички близо 40 клуба, които показваха различни спортове и занимания за свободното време на голямата поляна. Всеки, събрал максимален брой точки, получи топки и други награди от организаторите.

Младите надежди да бъдат добрият пример

Славка Бозукова, главен редактор на "Стандарт"

Избрахме този чудесен празник, за да обявим заедно с министър Красен Кралев началото на тазгодишната кампания "Спортните чудеса на България". Целта ни е да направим известни младите таланти в спорта. Около 100 най-обещаващи спортисти бяха подбрани от "Стандарт" и Обществения съвет към министерството на младежта и спорта. Скоро имената им ще бъдат публикувани на страниците на вестника.
През юни ще стартира националното гласуване за тях. Надявам се тогава отново хиляди българи
да се включат, за да може спортните ни таланти да станат добрия пример за своите връстници.
Надявам, че нашата кампания ще бъде част от Спортна София, така както си я представя кметът Йорданка Фандъкова.

Трябва да поощрим бъдещите ни звезди

Красен Кралев, министър на младежта и спорта

Българските спортисти са най-популярните хора, които прославят името на родината по целия свят. Поклон пред тях, пред техните усилия, пред техните треньори. Поклон пред всички организатори, които се опитват да популяризират и ангажират повече хора в масовия спорт. За мен е удоволствие да ви поздравя по повод Деня на българския спорт – 17 май, и старта на националната кампания „Младите шампиони" на вестник „Стандарт", която е естествено продължение на „Спортните чудеса на България". Адмирирам идеята да се популяризират и да се включат в тази кампания най-обещаващите млади спортисти на България, защото не всеки познава талантите и потенциала, които страната ни има. За мен е изключително ценна инициативата, която има за цел да „освети" младите ни спортисти и да поощри тяхното развитие, за да ни радват с постиженията си.

Да възпитаваме децата да тренират

Йорданка Фандъкова, кмет на София

За поредна година софиянци заедно с децата си с родители, баби, дядовци са в парка. За да може може заедно да се зарадват на хубавия ден, на движението, движението е здраве. София е избарана за европейска столица на спорта през 2018 г. и това се дължи на всички вас, на хората, които знаят че трябва да възпитават децата си в спорт. Благодаря на всички 40 клуба, които днес са тук И най-вече благодаря на асоциация "Родители", които започнаха започнаха това невероятно начинание.

Гимнастичката Маевска: По-добре в залите, вместо пред компютъра

Капитанката на ансамбъла по художествена гимнастика Михаела Маевска остана много доволна след празника в Южния парк. "Щастливи се, че бяхме част от това събитие. Дано всяка година присъстваме на него и то се превърне в традиция. Надявам се, че наистина ще запалим малките деца да отидат в залите или да тренират на стадионите. А да не висят у дома пред компютъра. Всяка една подобна инициатива като "Спортните чудеса" е чудесна реклама за спорта у нас", добави Маевска.

Детелин: Така ще си върнем славата

Последният ни световен шампион в бокса Детелин Далаклиев разкри, че олимпийските игри в Аталнта са го запалили да сложи ръкавиците. "Аз тръгнах в спорта от телевизията, когато гледах олимпиадата през 1996 г. в Атланта. Хората на стълбичката ме запалиха. Това ми хареса. Винаги съм казвал - спортистите имат друго изражение, очите им са други. Те горят. В момента нещата са по-различни и не знам къде се къса нишката. Но инициативи като кампанията на "Стандарт" е пример и път за възстановяване на позабравени традиции и спортни успехи. Благодаря, че имам честа да съм част от тази чудесна кампания. Пожелавам на всички захванали се със спорта да имат големи успехи", добави Далаклиев.

Министър пази Краев да не се контузи

Младокът от "Левски" Божидар Краев бе сред основните атракции вчера в Южния парк. "Радвам се, че в този ден бях тук и видях, че толкова много млади хора искат да спортуват. Хубаво е, че тази година инициативата на "Стандарт" за спортните чудеса, ще бъде посветена именно на талантите. Спортът е начин те да останат в България, а не да бягат в чужбина, където хич не е леко. Щастлив съм също, че играя в "Левски", който винаги е давал път на младите", сподели Краев. "Имам договор и не мисля за нищо друго, освен да спечелим купата", каза най-младият титуляр на "сините".
Той се включи дейно в останалите мероприятия. Краев игра лакрос, бейзбол, а накрая показа и умения на голф. "Ти и още няколко момчета от твоя набор са бъдещето. Радвам се. Скоро дано попаднете в националния отбор", пожела му министър Красен Кралев. "Пазете го, да не се контузи", нареди на екипа на "Стандарт" заместникът на Кралев Калин Каменов. "Той е голям фен на "Левски". Не пропуска мач. Понеже на финалът в Бургас ще бъде със синьо шалче, то и аз ще мога да сложа зеленото на "Черно море", каза Кралев на Краев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай