Шампион по карате ще учи английски със "Стандарт"

Георги има над 50 медала, занимава се със спорта от 6-годишен

Шампион по карате ще учи английски със "Стандарт" | StandartNews.com

София. Кампанията на "Стандарт" "Възкреси доброто" продължава да твори чудеса и след Великден. Още едно талантливо българче ще учи английски благодарение на нея. Читалище "Средец" в столичния ЖК "Красно село" предложи на младия каратист Георги Николов от 134 СОУ курс по езика на Шекспир. Момчето обаче ще започне обучението си едва наесен, тъй като през лятото му предстоят вълнуващи спортни събития: световно първенство и лагер с един от кумирите му - японски шампион с девети дан.

---

Георги отдавна вече не брои призовете си от състезания и турнири - в колекцията му медалите надхвърлят 50. Започва да се занимава с Шотокан Карате До, преди още да навърши 6 г. по примера на брат си Денис, който е по-голям с 5 години. "Той е мой кумир, избрал съм и следването ми да бъде в Дания, където в момента учи той", разказва деветокласникът. По онова време се увличал от различни видове спорт, но каратето надделяло, защото баткото се занимавал със същото. Състезател е по кумите - една по-свободна и импровизирана версия на каратето. "Възприемам го всъщност не като спорт, за мен то е изкуство", разказва Георги. Резултатите от тренировките му не закъсняват - през 2010 г. момчето вече

става част от националния отбор

на България по карате. Същата година става вицеевропейски шампион в дисциплината ката, която момчето нарича "духът на карате". Нарежда се и на 3-то място на кумите на Европейското първенство, проведено в Унгария, за което е награден с почетна грамота от Българската федерация по Карате До.

През 2011 год. на Европейското първенство, проведено в гр. Егер - Унгария, участва в отбора на България по кумите, с който стават Европейски шампиони. Самият Георги завоюва трето място в индивидуалната дисциплина кумите за деца 12-13 години, категория + 50 кг. През същата година на световното първенство проведено в Германия, става световен шампион с отбора си, а през 2012 год. на световното в Милано е трети. През същата година жъне три медала на международния турнир "Шесейкан" - две злата и бронз. Тази година пък става вицешампион на Европа заедно с отбора си от турнира в Унгария. Самият Георги смята, че най-трудната му победа е на световното миналата година - тогава той побеждава румънец, който е получавал златото в двете предишни поредни години.

Извън тренировките по карате момчето много обича и футбола.

"Занимавам се, но не професионално", отсича Георги. В свободното време свири на китара - предпочита роккласики като "Металика". В училище пък най-много обича разказвателните предмети. Амбициите му за бъдещето са свързани със спорта - иска да стане треньор, но едновременно с това го изкушава и програмирането. "Ще уча или него, или спортен мениджмънт", категорично е момчето. Сто процента университетът, който ще избере, няма да е в България - най-вероятно ще тръгне по стъпките на брат си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай