Саддам Хюсеин имаше 121-метрова яхта-бижу. Какво се случи с нея

На 20 март 2003 г. диктаторът дава заповед яхтата да пусне котва в пристанищния град Ум Касър

Саддам Хюсеин имаше 121-метрова яхта-бижу. Какво се случи с нея | StandartNews.com

Ръждясалите останки от яхта на Саддам Хюсеин в Южен Ирак напомнят за тягостния му период на власт, който приключи с инвазията, водена от САЩ преди две десетилетия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

121-метровата яхта "Ал-Мансур", която е построена през 80-те години на миналия век, е символ на богатството и властта на Саддам Хюсеин. Днес тя е дестинация за туристи и рибари, които си правят пикници и пият чай на борда на останките.

"Когато беше собственост на бившия президент, никой не можеше да припари до нея", казва рибарят Хюсеин Сабахи, който често се спира на борда на кораба за по чаша чай в края на работния ден. "Не мога да повярвам, че е принадлежала на Саддам, а сега аз съм този, който се придвижва в околностите ѝ."

Няколко седмици след началото на инвазията, започнала на 20 март 2003 г., Саддам Хюсеин дава заповед яхтата, на която той никога не се е качвал, да пусне котва в пристанищния град Ум Касър. Тя обаче е нападната от САЩ, след което се преобръща в река Шат ал-Араб и с годините се превръща в развалина.

В суматохата, последвала падението на Саддам Хюсеин, всичко на яхтата е разграбено, включително полилеите и мебелите, както и елементи от металната конструкция.

Саддам е бил собственик на общо три яхти - "Ал-Мансур" е можела да побере 200 души и е била оборудвана с площадка за хеликоптер. Друга негова негова яхта сега изпълнява функцията на хотел в Басра.

Според изчисленията на американски власти през 2003 г. е възможно Саддам и семейството му да са се сдобили неправомерно със финансови средства на стойност около 40 милиарда долара.

Някои иракчани са на мнение, че останките от яхтата трябва да бъдат запазени, но средства за възстановяването им досега не са били предвидени.

"Тази яхта е била скъпоценно бижу, изключителен шедьовър", казва Захи Муса, военноморски капитан от иракското министерство на транспорта. "Разстроени сме, че е в този вид", добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай