С. Бъчварова: Лош граничен контрол води до нискокачествена стока у нас

С. Бъчварова: Лош граничен контрол води до нискокачествена стока у нас | StandartNews.com

Руското ембарго ще продължи да се отразява на българските производители, смята добричкият депутат от БСП - Лява коалиция проф. Светла Бъчварова

Добрич. Руското ембарго ще продължи да се отразява и през следващите месеци на българските производители, смята депутатът от БСП - Лява България проф. Светла Бъчварова, като добавя, че това ще доведе до влизането на нискокачествена селскостопанска продукция на родните пазари.

"За да защитим родното производство и нашите производители, трябва да въведем по-сериозен контрол на границите. Продукцията, която се внася трябва да е екстра и първо качество. Трябва да се въведат изисквания за стандарти. Сега сме свидетели на и на внос на нискокачествени европейски стоки и лош граничен контрол на тези стоки. Производители на мляко са заявявали пред мен, че се внася в страната мляко от Унгария на 50 стотинки за литър, което пътува 3 дни. Тези символични цени свалят цената на произведеното от родните фермери и в момента млякото се изкупува на цени от 45 до 55 стотинки за литър, а в това време на годината нормалната изкупна цена варира от 65 стотинки до 80 стотинки за литър. Тук е ролята на Агенцията по храните, която трябва да е движещ фактор" - каза проф. Бъчварова.

Тя сподели, че по оперативни данни на земеделското министерство, се очертава с 10 на сто по-малко да са засетите площи с пшеница в страната. "В помощ на производителите, предвид динамиката на пазара ще е изплащането на европейските средства за подпомагане още през януари, както бе направено миналата година. Това донякъде ще реши някои финансови проблеми" - каза още депутатът. Проф. Бъчварова заяви, че лично ще внесе искане Селскостопанска академия да стане самостоятелно бюджетно звено, за да може да се разпорежда със средствата си. "В момента парите на академията влизат в министерството и научните звена са зависими" - каза още проф. Бъчварова, която бе сред ръководителите на ССА и е заемала поста зам.-министър на земеделието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай