Рушат Стената пред немското посолство

Рушат Стената пред немското посолство | StandartNews.com

София. В началото на втория си месец протестът срещу правителството на Пламен Орешарски търси нови форми за натиск срещу властта. Шествието започна плавно да променя своя маршрут. Вече не се обикалят централите на БСП, ДПС и "Атака", които бяха редовни мишени през първите седмици. Един ден множеството се разля по протежение на "Цариградско шосе" - от парламента почти до 4-и километър, с цел да могат да се преброят по-добре.

Последният уикенд бунтарите пък дефилираха пред посолството на Франция на ул. "Оборище", където аплодираха посланика Филип Отие за изразената подкрепа към събуждането на гражданското общество. В събота протестиращите на площада пресъздадоха картината на Дьолакроа "Свободата води народа", като ролята на Свободата с разголена гръд изигра манекенката Таня Илиева. Нейният бюст задаваше посоката, в която поемаше шествието. В неделя вечерта протестиращите се омесиха за кратко с издокараните в официални тоалети гости на приема по случай националния празник на страната. За вторник #ДАНСwithme планира да поздрави и посолството на Германия, чийто първи дипломат у нас Матиас Хьопфнер заедно с френския си колега приветства гражданските вълнения.

"Време е да засвидетелстваме нашето уважение и към посолството на Германия в София, където освен да ръкопляскаме символично ще разрушим и Стената, която ни отделя от мечтата ни да станем една нормална, европейска държава", призова във "Фейсбук" Асен Генов, един от организаторите на протестите. Паралелно с това демонстрантите започнаха и серия от митинги в подкрепа на обществените медии, които според тях са подложени на силен натиск от властта. Първата проява се състоя пред сградата на БНТ, а за днес протестиращите предвиждат поздрав и към журналистите от БНР. Нова посока на недоволството придаде и назначаването на скандалния Емил Иванов за областен управител на Софийска област. Във вторник бунтът ще започне с пиене на кафе пред неговата месторабота на бул. "Витоша" и искане за бързото му оттегляне от поста на губернатор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай