Разсекретяват документи за атентата на БГ база в Ирак

Разсекретяват документи за атентата на БГ база в Ирак | StandartNews.com

София. Очаква се да бъдат разсекретени документи, с които са били изяснени обстоятелствата около извършеното на 27 декември 2003 г. нападение над българската база „Индия" в Кербала, Ирак. Това става след заповед на министъра на отбраната Ангел Найденов за проверка на работата на комисията, съобщиха от прессцентъра на Министерство на отбраната.

Комисията, която имаше задачата да направи преглед и оценка и да изготви предложение за премахване на нивото на класификация на документи и материали, свързани с участието на първия български военен контингент в Ирак, представи пред министъра на отбраната протокол за извършената работа. Министър Ангел Найденов е приел протокола и съответно предложенията за премахване нивото на класификация и е разпоредил разсекретяване на документите.

Ще бъдат разсекретени две министерски заповеди от 2003 г. и изготвеният от създадената тогава комисия „Доклад за изясняване на инцидента с българския пехотен батальон от състава на многонационалната бригада в Ирак на 27.12. 2003 г.".

Докладът съдържа информация за извършения анализ на планирането, организацията и контрола на подготовката за участие на националния контингент в операцията на многонационалните сили в Ирак. Констатирани са състоянието на подготовката, развръщането на място, изпълнението на задачите в зоната за отговорност и е направена оценка на събитията непосредствено преди, по време и след инцидента.

Достъпът до съдържанието на доклада ще се осъществява по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай