Четвъртък,

Пускаме данъчни декларации и онлайн - до полунощ

От: Администратор -
Пускаме данъчни декларации и онлайн - до полунощ
A
A
A

Днес изтича срокът за подаване на декларация за данък върху доходите на физическите лица и плащането му. Около 15 000 данъчни декларации се очаква да постъпят в Националната агенция за приходите (НАП) в последния ден от данъчната кампания.

Това съобщи говорителят на данъчните Росен Бъчваров. Половината от декларациите, които ще постъпят днес, най-вероятно ще бъдат изпратени по пощата или подадени в териториална дирекция на приходната агенция.

"До 17.30 часа ще работят офисите на НАП, а онлайн документи могат да се пускат до полунощ. За да се подаде данъчната декларация през интернет обаче, е необходим или електронен подпис, или по-вероятно и по-лесно безплатният персонален идентификационен код", обясни Бъчваров в ефира на БНР. 

Той подчерта, че плащането на дължимия данък трябва да бъде направено днес, независимо че банковият превод може да постъпи по сметките на приходната агенция утре. Ако не подадем данъчна декларация или не платим данъка си, подлежим на санкции – до 500 лева за неподадена декларация и до 1000 лева за неверни или грешни данни. 

За да попълним без грешки данъчната си декларация, ако решим да го направим на хартия, по-разумно е да използваме декларацията с баркод. Тя може да се изтегли от сайта на приходната агенция и да се попълни, като изчисленията на дължимите данъци се генерират сами чрез заложен софтуер. Декларацията генерира и баркод, който помага за по-бързата обработка на документа от данъчните служители. Освен това, преди разпечатването на декларацията се прави проверка, което допълнително помага за избягване на грешки.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички