Птичи грип мори птици по делтата на Дунав

Птичи грип мори птици по делтата на Дунав | StandartNews.com

Птичи грип покоси пеликани по делтата на река Дунав. Там са открити 64 мъртви птици от вида, съобщава румънската телевизия PRO TV.

Експерти са взели проби от шест птици и всичките са показали наличието на птичи грип.

Мъртвите пеликани са намерени в блатист район на границата между окръзите Тулча и Констанца.

Ветеринарните служби в Румъния следят ситуацията и са взели мерки за ограничение на болестта сред домашните птици.

Припомняме, че вчера в резервата "Сребърна" бяха намерени още шест мъртви пеликана, с което броят на умрелите птици стигна 27.

Заради птичи грип по пеликани затягат контрола в Добричко

На провелото се заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич, директорът на БАБХ – Добрич, д-р Розалина Брайкова е представила конкретни мерки, които се въвеждат в областта, с цел предотвратяване на разпространението на птичи грип. Припомняме, че бе констатирана високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците - H5N1, известна като „птичи грип" при къдроглави пеликани на територията на природен резерват „Сребърна", миналата седмица. До края на седмицата свои заседания ще проведат и общинските епизоотични комисии, като е разпореден постоянен ветеринарномедицински контрол в птицевъдните обекти и на пазарите за птици, както и периодични клинични прегледи и вирусологични изследвания на домашни и диви птици.

Предвиждат се специални разпоредби, касаещи собствениците и управителите на птицевъдни обекти и „задни дворове". С разпоредбите на БАБХ се забранява събирането и провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на област Добрич. Като забраната касае още и областите Силистра, Русе, Шумен, Разград и Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай