Понеделник,

Първата дама - тоалети, суета или важна мисия

От: Редактор -
907
Първата дама - тоалети, суета или важна мисия
A
A
A

"Това е роля - тя е съпругата на президента на републиката, нежното лице до държавния глава. Трябва да се държи така, че президентът да бъде харесван, да изглежда не само като държавник, но и като един от нас.

Така коментира за ролята на първата дама пред Марица Кристина Крънчева, международен консултант по корпоративен етикет и протокол, основател и управител на СМ Consulting.

"Правилата не са златни, а протоколни. Мярката във всичко е основно правило - да бъде стилна, но и много обрана - в облеклото, в разговорите, в цялото си поведение. Казват, че жената краси мъжа, въпросът е да се държи така, че да е приятно да я гледаш, да внушава респект.

Това е трудна роля - да си постоянно под светлината на прожекторите. Първата дама трябва да е на крачка зад президента, да е наясно с протокола и етикета за различни случаи и събития и да го спазва. 

Тази трудна роля се учи с упоритост. Както се учим да плуваме, по същия начин се усвояват тънкостите на протокола.   

В Президентството има отдел "Протокол", където работят отлично обучени експерти, които са наясно с правилата за всяка ситуация. Въпросът е президентът и първата дама да потърсят съвет, да искат да се научат.    

Гафовете са много. Още помним жеста на Мария Желева, която закри с ръка чашата на президента Желю Желев, за да не му сипят повече питие.

Но това беше преди 30 години, сега е непростимо. Тогава и политиците ни не бяха в час с дрескода, с протокола - помним депутатите с костюми и бели чорапи. Проблемът е, че гафове се допускат и днес

Нека е ясно - всички официални институции спазват етикет.

Имам ли пример?

Определено - съпругата на президента Петър Стоянов Антонина Стоянова. Като професионален дипломат тя се чувстваше в свои води в ролята на първа дама. Беше чудесна в тази роля - именно с нея разбрахме, че имаме съпруга на президент

И бившата първа дама на САЩ Мелания Тръмп не харесваше да е център на внимание,  но винаги беше плътно до президента", каза още Кристина Крънчева.. 

 

.

 

 

 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички