Процент заменя рушвета в КАТ

Процент заменя рушвета в КАТ | StandartNews.com

Пътните полицаи да прибират процент от всяка наложена глоба на пътя, предлага председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. Пред БНР Ананиев коментира, че по този начин ще бъде пресечена корупцията при осъществяването на пътния контрол. Идеята е да се въведат още по-драстични мерки за събиране на неплатените актове към КАТ. Ананиев обърна внимание на ниската събираемост на глобите в момента - едва 30%.

"Предложението, което направих пред МВР, е да обърнем модела на събиране - вместо полицията да търси нарушителите, за да им връчи постановленията, нека нарушителите да търсят полицията. Това е възможно, ако обвържем задължителните годишни компоненти за всеки шофьор - годишна застраховка "Гражданска отговорност" и годишните технически прегледи с глобите. По този начин, ако водачът има неплатена глоба, той няма да може да мине преглед или да си плати застраховката. По този начин той ще трябва да се поинтересува от глобата си и да я плати, за да бъде изряден", коментира той. Предлага се още новите водачи отново да карат една или две години със задължителен стикер на колата - знака "!".

На първо четене в Закона за движение по пътищата бе прието те да са с 2/3 от максималните точки, а допустимият алкохол за тях да е - 0,2 промила. Сега обаче влиза предложение максимално разрешената скорост по автомагистрала за тях от 140 км/ч да падне на 120 км/ч. Освен това от 00:00 и 06:00 часа новите водачи да имат право да шофират само в присъствието на придружител с поне 3-годишен стаж зад волана. Автомобилите, които управляват пък, да са с до 75 кW (около 100 к.с.), които са най-масовите автомобили по статистика на МВР за 2014 и 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай