Понеделник,

Протестиращите в Гърмен правят Сдружение

От: Администратор -
1240
Протестиращите в Гърмен правят Сдружение
A
A
A

Жителите на Гърмен преустановиха мирните си протести, но готвят следващ ход. Те ще регистрират до края на месеца в съда Сдружение „Бъдеще за община Гърмен". Вече са провели учредително събрание. „Целта ни не е да участваме на избори и да търсим политическа изява, а само да можем по-добре да отстояваме правата си на граждани на Република България, интересите си и волята си. Наше право е да преценим коя политическа сила ще подкрепим на местния вот на 25 октомври", заяви Иван Кременлиев, който ще е председател на сдружението. В отворено писмо до медиите той и останалите му съмишленици посочват, че в продължение на 100 дни са протестирали мирно срещу незаконните действия на общинската администрация през последните 15 години и срещу липсата на категорична воля в институциите за спазване на законовия ред.

„От самото начало на бунта ни, който бе на 23 май, това искаме и на това държим – да се приложи цялата строгост на закона и да се изпълнят заповедите от 2011 г. за премахването на 124 незаконни постройки в „Кремиковци". А не законите и задълженията да важат само за нас, а за ромите – не", категоричен е Кременлиев.

Гърменци посочват, че са видели нерешителност в прилагането на законите спрямо граждани от ромски произход, но и спрямо отговорните лица за допуснатата ситуация. Те са притеснени, че в атмосфера на предизборна кампания използването на атмосферата в Гърмен ще бъде още по-драстично. Категорично се противопоставят на незаконното отчуждаване на земи и толерирането на незаконното строителство. В отвореното писмо се казва още, че от 1 септември отговорност за напрежението ще се носи единствено от общинските и държавни органи, които са осуетявали налагането на закона и са толерирали едни граждани за сметка на други. Жителите на Гърмен призовават за „недвусмислена воля за преодоляване на кризата, като се премахнат незаконните постройки в местността „Падарката" в ромския квартал „Кремиковци", без да се замазват очите на обществеността". Обявяват се и срещу неморални предизборни интриги и действия.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички