Протестиращи се оплакаха от полицейски тормоз

Протестиращи се оплакаха от полицейски тормоз  | StandartNews.com

Сигнал за полицейски тормоз са внесли протестиращи от Благоевград до ръководството на Представителството на Европейската комисия в България.

Хората, които са участвали в антиправителствените демонстрации в София на 3 юли, алармират, че по път за столицата са били спрени от полицаи за проверка пет пъти. Така хората пътували близо 4 часа.

„Ние се оплакваме, че по този начин ни нарушават гражданските права. Ние имаме няколко предупреждения за нарушаване на обществения ред, при положение че нито веднъж не сме го нарушили. Веднъж ни спряха на главен път Е-79 при едно от идванията, с готови призовки. На 31 юли 16 полицаи ни връчиха призовки за явяване в Първо РУП Благоевград, без да знаем защо", обяснява Илия Сивиков пред „Фокус", който е част от протестиращите срещу правителството благоевградчани.

Сивков обяснява, че на следващия ден след протестите благоевградската група трябвало да се яви в полицията, за да даде показния „На въпрос - защо ни разпитват, ни отговориха, че това е нареждане отгоре. Искаме да видят хората, че ни нарушават гражданските права и да вземат отношение по въпроса. В репресивна държава ли живеем, в Европа ли сме или Азия", добавя благоевградчанинът.

Медии са съобщили на вносителите на сигнала, че най-вероятно ще бъдат разпитани и в Софийска градска прокуратура, което според тях е недопустимо.

Стандарт нюз напомня, че днес започна национална подписка срещу правителството започва. Протестиращите за оставка на кабинета организират и протест по градове, който ще се проведе на 22 септември, Деня на независимостта на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай