Прокуратурата: Не всички бюлетини са брак

Прокуратурата: Не всички бюлетини са брак | StandartNews.com

София. Откритите 350 000 бюлетини в печатница в Костинброд, които не влизат в бройката за вота днес, не са макулатура (т.нар. технически брак). Това казаха от Главаната прокуратура в интервю за бТВ.

Четири палета технологичен брак са намерени в печатницата, освен иззетите бюлетини.

Бракуваните бюлетини са били смачкани, с размазано мастило, някои дори скъсани. Това сочат и думите на служители от въпросната печатница в Костинброд.

Пред телевизията прокуратурата потвърди, че намерените вчера палети с бюлетини са били готови за изнасяне. Доказателство за това е, че са били добре опаковани и приготвени за пренасяне. От обвинението обявиха още, че записите от камерите на „Мултипринт" са били иззети. Ще бъдат разпитани и всички работници на фирмата.

Вече е образуваното досъдебно производство за престъпление по служба. Това заявиха още от прокуратурата. От там уточниха, че името на отговорното лице няма да се споменава, поне до приключване на детайлния оглед. Той ще бъде извършен в понеделник.

„Бракуваните бюлетини в печатницата в Костинброд са отпадък, който се съхранява на купчини, те не са подреждани и не са готови за спедиция." Това каза за бТВ Донка Борисова, която е консултант в отдел „Продажби" в печатницата.

По думите на жената, всяка бюлетина преминава през печат, сгъване и лепене. „Нормално е да има брак, докато се настройват машините. За всеки избирателен район дължината на бюлетината е различна и съответно настройките на машините се променят," допълни Борисова.

Служителката на „Мултипринт" уточни, че самите бюлетини се поставят и опаковат в „стандартни европалети". Те побирали 7 реда от по 10 кашона. Всеки от кашоните има по 350 бюлетини. „Палетите с бюлетините за градовете в страната са изпратени на 7 май, а за столицата – на 8 май", допълни Борисова. 

„Всичко е в безпорядък, пълна глупост е, че са готови да бъдат разпратени," каза служителката на „Мултипринт". Тя обясни пред бТВ, че за последно е видяла състоянието на бюлетините в петък. Тогава е била извършена проверката на прокуратурата. Борисова изтъкна, че няма как да се преброят бюлетините и да се знае, че те са точно 350 000.

От пресцентъра на Министерски съвет изпратиха до медиите документацията за обществената поръчка за изработката на бюлетините. В документите са посочени условията и механизмите за производство и разпространение на изборните книжа, както и начина на третиране на бракуваните бюлетини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай