Професии на бъдещето

Професии на бъдещето | StandartNews.com

Работата в екип, даването на идеи и умението да се търси и обработва информация ще са винаги ценени

Със сигурност няма да сгрешите, ако изберете да учите IT

Кои са професиите, които ще бъдат най-актуални в следващите години, и кои компании са най-добрите работодатели в България? Как технологиите променят професионалния делник и какво чертае бъдещето? Как да идентифицират и развиват таланта си и как да преодоляват страха от провала? Отговори на тези въпроси дадоха родни предприемачи по време на младежкия кариерен форум "Професиите на бъдещето". Той събра над 400 ученици и студенти от София, Пловдив, Велико Търново, Разлог, Хасково и Враца. Сред участниците във форума бяха заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, д-р Анна-Мари Виламовска, секретар на президента по иновации и здравна политика и ръководител на президентските награди "Джон Атанасов", търговският директор на "Майкрософт" Иво Русев, Александър Самарджиев от "Експириън България", Тихомир Матеев от Vmware, инж. Стефан Златев от "Бош" България и др. Всички те говориха за професията на бъдещето, която ще измести познатите досега.

"България е на първо място в ЕС по брой младежи, които не правят нищо. Всеки пети между 15 и 24 години не учи, не работи и не е включен в програми за кариерно развитие", каза Иво Русев от Microsoft България. Той обърна внимание и на това, че 90% от професиите, които искат да се развият, са зависими от технологиите - от държавния служител до медицинския работник.

Към събралите се 400 младежи Иво Русев зададе въпроса: "Колко от вас са работили безплатно през лятото?" За изненада и на самите организатори от 400 младежи ръка вдигнаха по-малко от 10. "Това показва, че малко от вас мислят за бъдещето си развитие. Защото в бъдещето се инвестира", каза Русев.

На форума стана ясно, че много от младите хора се страхуват да кандидатстват за работа и нямат идея за бъдещото си развитие, което е огромен проблем. Според зам.-министъра на образованието и науката проф. Николай Денков "една от причините за страха на младите са медиите. Това, което виждате по телевизиите, не е действителността около нас. За страха, който е клултивиран у младите, са виновни медиите", посочи проф. Денков.

Дали медиите, които отразяват събития, са виновни за самите събития, е въпрос на дълга дискусия. Върху едно нещо обаче всички се обединиха - професиите на бъдещето, за които в момента във всички бизнес сфери има необходимост от специалисти, са в областта на анализа на данни. Този извод се оформи от представянията на всички лектори.
Днес пазарът на труда е особено динамичен. Постоянно се откриват и закриват работни места, а хиляди хора остават без работа. Тогава идва логичният въпрос каква е моята професия и какво да избера да работя.

За изчезването на някои от професиите можем да обвиним развитието. Така например след индустриалната революция занаятчийският труд бива заменен от машините. Същото се случва и с масовата дигитализация в съвременния свят - редица работодатели вече нямат нужда от хора, които приемат, обработват и систематизират данни на хартиен носител, защото всичко това го прави един-единствен служител - компютърът.

Това, което ще се изисква от работниците, ще е работата в екип, даването на идеи, умението да търсят и обработват информация.

Професиите на бъдещето определено са насочени към сектора с най-бързо развитие - IT.

През последните години и особено след като компютрите навлязоха масово в живота ни, професията на "компютърджиите" стана една от най-търсените. Тя е и тази, в която се забелязва най-бързо и голямо развитие. За последните 6 години броят на заетите е увеличен значително. Тук, освен че има търсене, предлаганата заплата е особено голяма. В този сектор се отчитат и най-високите заплати в България - по-високи от традиционно силни сектори като финанси, енергетика и добивна индустрия.

Секторът за "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", включва издателствата и телевизиите, но най-вече телекомуникациите и информационните технологии, които се развиват удивително бързо. Освен че тази професия се развива, набира най-много хора и дава най-много пари, тя е и сред най-търсените специалности в университетите. Например според данни от рейтинговата система на университетите студентите, завършили през последните 6 години компютърни науки и информатика, са на второ място по най-висок среден осигурителен доход.

Търсенето на ИТ специалисти се налага и от факта, че вече всички отрасли внедряват информационните технологии в традиционната си дейност - няма сериозен бизнес без компютри, интернет, специализиран софтуер, автоматизация и роботи, мобилни приложения, онлайн услуги.

Софтуерът вече не е само в компютъра, но и в телефона, таблета, телевизора, автомобила, магазина, заводския цех и т.н.
"Намери своето призвание и го превърни в своя професия", се казва в един известен индийски филм. Каквото и да изберат да следват в живота си, младите преди всичко трябва да изберат да следват призванието си и да бъдат себе си. Защото всеки е призван за нещо - някой да говори, друг да пише, трети да пее, а четвърти - да се грижи за хора или животни. Именно призванието е водещият стимул в работата, независимо дали тя ще е в офиса или на дивана. До такива изводи достигнаха повечето от младите хора, с които разговаряхме на кариерния форум "Професиите на бъдещето".

ТОП 10 на най-актуалните професии през 2030 г.

1. Носталгист - интериорен дизайнер, който ще помага на възрастните хора да обзаведат дома си в стила на любимото си десетилетие и да си спомнят с умиление за младините си.

2. Хирург - той винаги ще бъде нужен на обществото. Бъдещето обаче предлага много по-различни методи за упражняване на тази професия. През 2030 година операциите ще се извършват дистанционно от подготвени специалисти, които ще си служат с контролери вместо със скалпел. Роботизирана ръка ще извършва физическата операция.

3. Специалист по възвръщане на естествения облик на природата - ще премахва ненужни пътища и сгради например и ще възстановя предишния вид на околната среда на конкретното място.

4. Отпадъчен дизайнер

5. Експерт по опростяването

6. Здравен навигатор

7. Терапевт на пенсионери

8. Виртуален интегратор

9. Съветник по роботите

10. Медия ремиксър - ще съчетава музика, видео, снимки и анимирана реалност, за да създава продукти за най-различни дейности - от маркетингови кампании до сватбени забавления.

/Проучване на "Канейдиън сколаршип тръст план" (CST) от 2014 г./

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай