Пришълци запалили Орландовци (ОБЗОР)

Пришълци запалили Орландовци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Протестът се мести на жълтите павета, гонят ултрасите от квартала

Междусъседски конфликт в Орландовци прерасна в етнически спор и предизвика масови безредици в квартала през почивните дни. Към мирно протестиращите местни жители се вляха футболни агитки, стигна се до ескалация на напрежението. Засега полицията успява да овладее ситуацията.

Пришълците ни драснаха клечката. Това твърдят както българи, така и роми в столичния квартал "Орландовци". Те са категорични, че помежду им няма конфликт. "Живеем заедно от години. Никога не е имало напрежение", казват циганите. "Проблемът в квартала не са местните роми, а тези, които се заселват тук. Идват от Стара Загора, Ямбол, Хасково. От всякъде ги има. Те крадат и правят пакостите", обясни бащата на пострадалия в съботното меле Валентин Радков. Същото твърди и Златко Иванов от ромската махала.

"Ние сме заедно от деца, учили сме в едно училище. Приятели сме", обясни мъжът. Той е съдържател на една от най-големите погребални агенции и лично е присъствал на инцидента в съботната нощ. Иванов разказа, че и него го обират роми. "Само че не нашите. Местните ме знаят и не биха посегнали никога. Наложи се да сложа камери, защото преди година ме нападнаха, пребиха ме и ми свалиха златния ланец пред къщата", твърди младият ром. Вчера по обяд в квартала беше спокойно. Единствено присъствието на камионетки на жандармерията, полицейски патрулки и униформени, поседнали в околните капанчета, издаваха, че нещо се е случвало предните дни. Българите и ромите бяха заети с обичайните си дейности в делничния ден. В магазините без проблем пазаруваха както едните, така и другите. Видимо напрежение помежду им нямаше. Но въпреки това местните жители се оплакаха от циганските набези.

"Кражбите много зачестиха. Налага се да слагаме решетки, катинари. Да пазим къщите си", жалваха се те. Хората обаче се разграничават категорично от участие на ултраси и рокери в протеста им. Те настояват онези цигани, които нямат регистрация в квартала и не са от София, да бъдат изселени. Пристигането на футболни хулигани в "Орландовци" за местните е нежелателно. Точно затова немалка част от тях се организират да протестират пред Народното събрание. "Не искаме да се мешаме с агитки. Защото те днес са тук, но утре ние ще живеем отново заедно. Как ще се гледаме в очите", запита бай Стоян в местната кръчма. Там темата естествено също бяха сблъсъците от събота насам. Мнозина са на мнение, че политически партии стоят зад създаването на етническо напрежение. Всичко се правело предизборно с цел ромите да не гласуват на изборите есента.

Днес сутринта при масирана спецакция бяха задържани общо 25 души. Те са основно жители на ромската махала, които нямат лични карти. Част от задържаните са стари познайници на МВР с различни криминални регистрации. Те ще бъдат разпитани за инцидентите от събота и неделя. За вечерта вчера бе предвиден протест отново пред полуразрушеното читалище "Райна Княгиня" в квартала. От полицията се надяват със задържането на по-агресивните представители на бунтарите ескалацията на напрежение да бъде овладяна.

Ранените били брейкаджии

Момчетата, пострадали при боя в Орландовци, както и момиче на име Стефи били танцьори в най-добрата брейкденс формация за 2014-та година X-Energy Crew. Това гласи един от коментарите на сайта 359hiphop. Стефи била и водеща на предаване за танци Dance Culture.

Жони и Асен отиват на съд

Прокуратурата повдигна първите обвинения за инцидента в Орландовци. Пред съда ще бъдат изправени двама жители на махалата - 19-годишният Жони Коцев и 22-годишният Асен Коцев. Те са подведени под отговорност за съучастие в причинени по хулигански подбуди телесни повреди на повече от едно лице - пострадалите българи Валентин Радков, Стефан Манолов и Никола Петков. По нареждане на районен обвинител двамата са задържани за срок до 72 часа с цел изправянето им пред Софийския районен съд и разглеждане на искане за задържането им под стража. Обвиняемият Жони Коцев е осъждан двукратно за осъществени от него като непълнолетен кражба и грабеж. Сутринта в ареста са прибрани още двама души - 25-годишният Георги Коцев и 17-годишният Даниел Колев. За тях материалите ще се докладват в прокуратурата за преценка на събраните доказателства и евентуалното повдигане на нови обвинения.

И бандити сред побойниците

"Имало е хора от крими контингента на размириците в Орландовци. Засечени са и спортни хулигани." Това обяви шефът на полицията главен комисар Христо Терзийски. Източници на "Стандарт" разкриха, че в конфликта са се намесили отделни представители на футболните фракции, както и познати лица от уличните сблъсъци от февруари 2013 г. Сред агитките имало и хора, задържани покрай конфликта в Катуница. "Има засечени лица от криминалния контингент, идващи от други части на столицата. Засечени са и спортни хулигани", потвърди Терзийски. На този етап действията на хулиганите не са организирани, а по-скоро спонтанни. От полицията обаче се притесняват, че при струпването на много хора на едно място и ескалация на напрежение отделни политически фигури биха могли да се възползват. Протестиращите засега нямат лидер. Сред тълпата обаче са били забелязани привърженици на определени политически партии.

Обират редовно църквата

"Нахални и арогантни са, идват и крадат от църквата!" Така определя ромите клисарката в черквата "Св. Петка" на ул. "Мара Бунева" в Орландовци. Тя лично станала жертва при кражба на свещник, с който била ударена по главата. После циганите го нарязали и продали за 15 лева, а реалната му стойност е доста по-висока. Църквата се намира в меката на квартала. Тя често бива посещавана и от българи, и от роми. Жената сподели също, че тези, които правят главните проблеми, не са местни роми, а пришълци от различни райони на България. "Оттук редовно се изнасят не само свещници, но и икони. Грабят и бягат през гробищата", допълни още тя. Последно задигнали една от иконите на Света Богородица със сребърен обков, която увили в черен найлонов чувал и така я изнесли незабележимо. Посетители споделиха, че трябва да има постоянно полицейско присъствие като в тези дни, а такова липсва по принцип. В черквата "Св. Петка" отскоро са сложени камери и се забелязва спад на кражбите. На фасадата на църквата вместо изографисана икона се мъдри табела с предупредителен надпис, че обектът се охранява от СДВР. Изглежда действително, че живеещите в района често са пропищели от ромски набези. Хората разказаха, че преди време се е съставила подписка за изселването на ромското гето, но полза от нея не е имало. Клисарката и миряните отказаха да кажат имената си, както и да се снимат, от страх. "Не искам да казвам име, нито да се снимам. Ще ме намерят после и горко ми", притеснено сподели продавачката на свещи.

Слагат камери в размирната махала

Инспектори преброиха 14 незаконни бараки само за ден

Камери за видеоконтрол ще бъдат разположени из всички конфликтни точки в кварталите Орландовци и Бенковски. Двата съседни жилищни района изобилстват от престъпност, а циганските махали се разрастват с всеки изминал ден. Това е и една от причините да се вземе решение за камери, с които да се пресекат престъпленията и конфликтите. "Започва поетапното изграждане на видеонаблюдателни камери в конфликтните точки", съобщи вчера кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев. Местните жители настояват и за по-голямо полицейско присъствие, за да се гарантира спокойствието и сигурността в квартала. За целта се обмисля прехвърляне на допълнителни полицейски патрули към Второ районно, което отговаря за тези квартали. Сред предложенията на жителите на районна е да се организират патрули от цигани полицаи, както е в САЩ в кварталите Харлем и Бронкс. От строителния надзор пък извършват масови проверки за незаконни постройки в Орландовци. Само за ден са били описани 14 такива бараки от комисия към ДНСК. На този етап от МВР е взето решение полицията и жандармерията да остане в Орландовци още няколко дни. Униформените ще продължават да пазят всички входове към махалата.

Баща: Синът ми лежи и не мърда

Главата на сина ми е разцепена, веждата също. Има счупени ребра и му е пробит белият дроб. Лежи и не може да мърда. Претърпял е операция. Слава богу лекарите казват, че няма да има сериозни последствия за здравето му. Това обяви пред bTV бащата на Валентин Радков, който пострада при боя в Орландовци в събота вечерта. Момчето е настанено в "Пирогов". "Ще следя изкъсо какво ще стане и дали ще има наказан. Ако аз пребия някого, веднага ще ме арестуват и осъдят. Искам на има наказан. Нещата не може и не трябва да останат така", каза още още той.

Дрифт в парка отключил конфликта

Дрифт между тунинговани второразредни бегачки са в основата на конфликта в Орландовци, разкриха пред "Стандарт" участници в баталните сцени. В парка на квартала се били събрали традиционно младежи със спортни автомобили, втора ръка. Между тях имало както българи, така и цигани. "Изобщо не се скарахме на етническа основа. Проблемът дойде, след като една от колите започна да върти гуми и вдигна страшен прахоляк до пейката, където стояха повечето хора", разказа пред "Стандарт" ромът Златко, който е пряк участник в инцидента. Същото призна и братът на един от пострадалите младежи. "Бяхме в парка, когато дойде едно БМВ и започна да върти гуми. Пуснаха силно и музика, която не ни харесваше. Започнаха да ни обиждат", обясни той. Малко по-късно дошли младежи от съседния квартал "Надежда". Те се спречкали с ромите. Те извикали подкрепление, което дошло с тояги и винкели.

Учениците не отидоха на училище

80% от учениците от "Орландовци" днес не са били на училище, съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева на кръгла маса "От образование към заетост - възможности пред младите хора" в Гоце Делчев. Тя е отправила въпрос към инспектората в града ще бъде ли допуснато закриването на общинското училище в село Гърмен и какви ще са последствията от това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай