Пренареждане в болниците

Нови клиники крадат лекари и пациенти

Пренареждане в болниците | StandartNews.com

София. Ново пренареждане започна в софийските болници. Клиниките масово крадат лекарите и пациентите си. Причината е в бума на нови лечебници и в липсата на достатъчно медици и болни за тях. Най-голям е проблемът в добре финансираните специалности, каквито са кардиологичните.

Целият кардиологичен екип на "Токуда" начело с д-р Иво Петров напуска болницата, за да отиде в новата болница "Сити Клиник", която скоро ще отвори врати в столицата. Това пък ще повлече лавина от нови рокади по другите болници, защото "Токуда" ще трябва да попълни екипа си от тях.

Медиците очакват скоро да има сериозно разместване и сред кардиохирурзите, тъй като "Сити Клиник" готви и кардиохирургия. Най-вероятно тя ще атакува за персонал четири болници, в които има такива отделения - НКБ, Окръжна болница, "Токуда" или "Св. Екатерина".

Част от персонала в Националната кардиологична болница вече напуска, в нови болници им обещават по-добри пари, коментира директорът на клиниката проф. Владимир Пилософ.

Медиците се примамват с обещания за големи заплати и по-добри условия на работа. Често обаче те остават на хартия. В някои от клиниките медиците са започнали да се връщат. В "Майчин дом" например през тази година от частни клиники са се прибрали няколко специалисти, казаха от клиниката.

Подобни пренареждания на медиците са доста вредни за пациентите, тъй като екипите в болниците се разбиват и пада качеството на лечение.

Конкуренцията обаче не засяга само лекарите, а и болните. Борбата за тях става все по-ожесточена. Лекари от спешната помощ и от извънболничната сфера получават пари на ръка, за да насочват пациентите в определени клиники, твърдят колегите им от болниците. Някои от тях в борбата си за повече пари понякога правят изследвания или процедури, от които хората не винаги се нуждаят.

Ако ненужното роене на болниците не спре,  конкуренцията между тях ще придобива все по-уродлив вид за сметка на пациентите, категоричен е проф. Пилософ. На същото мнение е и д-р Светослав Сардовски от Пирогов.

Броят на болниците у нас е висок, той трябва да се ограничи, така както има лимит и на финансовия ресурс за тях, каза д-р Сардовски.

Интервю с проф. Владимир Пилософ четете в събота.

Всяка година никнат 7 нови

Средно по седем нови частни болници се появяват всяка година у нас. През 2001 г. броят на клиниките е бил 244, а през 2011 г. - 315. От тях 89 са частни, сочат данните на НЦОЗА.

Местата, където се извършва болнично лечение обаче, са още повече. Причината е, че в някои ДКЦ-та също има легла за някои еднодневни хирургични манипулации. Така общият брой на заведенията, където се върши болнично лечение, нараства до 344, сочат данните на НСИ.

Само инвазивните кардиологии вече са над 40. Според световните норми обаче са нужни 3-4 лаборатории на 1 милион население. Тоест у нас стигат около половината им.

Задържат медиците със специализации

Варна. Потокът на миграция на лекари е най-вече от бившите окръжни болници, каза шефът на варненската "Св. Анна" д-р Веселин Николов. Според него отливът към частните болници е заради по-високото заплащане и по-голямото спокойствие. Лекарите бягат и в болниците в чужбина, където заплатите са умножени по 10 в сравнение с българските. В "Св. Анна" се справили с отлива в болницата чрез възможността докторите да специализират по програми на здравното министерство.

В университетската болница "Св. Марина" пък лекарите работят в открития Диагностично-консултантски център. Така те са мотивирани финансово да останат, приходите им са по-големи, отколкото офертите на частните клиники, каза директорът проф. Красимир Иванов. Все пак в болницата има миграция - едни си тръгват, други идват на работа.

Пациентите пак търсят държавните

Пловдив. Някои от държавните болници в Пловдив са по-предпочитани от пациентите, показа проверка на "Стандарт". Става дума най-вече за Университетска болница "Св. Георги", която напоследък залага много на показни операции на лекари от западни страни. Едновременно с това те обучават и родните медици с опита си.

Основното движение на лекарите в Пловдив обаче свърши преди няколко години. Тогава под тепетата имаше бум на нови частни болници. Най-добрите лекари специалисти и медицинските сестри с опит бяха привлечени от директорите на новите модерни лечебници. От една страна, със заплати, от друга - с луксозните условия на работните места и модерна апаратура в кабинетите. В момента във всички 30 болници има специалисти.

Дърпат кадри от Плевен

Плевен. Частните болници в Бургас привличат масово кадри от големите университетски болници в страната. Причината е, че от години в морския град има остър дефицит на лекари, а в същото време изникнаха няколко нови частни болници.

Най-новата е МБАЛ "Черноморска", която отвори врати само преди два месеца. Тя е най-голямата частна болница в региона, а персоналът й наброява 230 души. Повечето от тях дойдоха от университетските болници във Варна, Плевен и Стара Загора. В здравното заведение работи и единственият детски гинеколог в цяла Южна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай