Представиха Банго Васил в културното министерство

Представиха Банго Васил в културното министерство   | StandartNews.com

Деца - сурвакарчета от Основно училище "П.Р.Славейков" в село Джулюница /Област Велико Търново/ посетиха днес Министерството на културата по случай настъпването на Ромската Нова година, наричана още Василица или Банго Васил.

Учениците, носещи и традиционни сурвакници, бяха посрещнати от заместник-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова. В нейния кабинет те представиха оригинална възстановка на ромския обичай Банго Васил с характерните му обреди и танци и я поздравиха с традиционни новогодишни наричания за здраве и късмет. Доц. д-р Бони Петрунова благодари на учениците от името на министър Вежди Рашидов за представената от тях интересна възстановка на ромския обичай, като им пожела да бъдат здрави и весели, да ходят редовно на училище и да пазят и съхраняват фолклорните традиции и обичаи. „Нека се сбъднат и всичките ви мечти!", пожела още доц. д-р Бони Петрунова на малките сурвакарчета от Основно училище "П.Р.Славейков" в с. Джулюница.

Всички деца получиха подаръци и лакомства – шоколади и плодове, като доц. д-р Бони Петрунова подари на всяко от тях и по един екземпляр от детската книга „Монасите от царския манастир Урвич". Книгата е ориентирана към най-младите читатели и ги отвежда по един увлекателен начин в изгубения свят на средновековния манастир Урвич. Тя включва истории за живота на монасите в манастира в периода XV –XVII век с цветни илюстрации, както и специално приложение за оцветяване, което ще позволи на децата да надникнат в света на древните пазители на знанието. Заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова, която е дългогодишен ръководител на археологическите проучвания на крепостта и средновековния манастир Урвич /заедно с Николай Овчаров/, изрази надеждата си, че изданието ще събуди интереса на децата, които ще пожелаят след време и да посетят тази прочута средновековна българска крепост, която е само на 20 км от София по пътя за Самоков и е изиграла навремето важна роля в българската съпротива срещу османското нашествие.

Посещението на децата – сурвакарчета в Министерството на културата, както и в различни институции в София по повод настъпването на Ромската Нова година, бе организирано от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе", който от години работи в сферата на образователната интеграция на ромските деца. Усилията на екипа на „Амалипе" са насочени към благополучието на децата, за получаване на равни възможности и достъп до качествено образование, като в тази насока е налице успешно партньорство с десетки училища, както и с институции на национално ниво. За седма поредна година Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе", общностни центрове и десетки училища организират днес тържества в цялата страна, с които отбелязват и популяризират празника Василица – Ромската Нова година. Инициативата на „Амалипе" дава възможност на ученици - сурвакарчета от училища от цяла България да пожелаят здраве и берекет с традициите на ромския и българския фолклор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай