Правят нов опит за чупене на рекорд за скорост

Досегашния наземен рекорд за скорост е 1228 км/ч (763 мили в час)

Правят нов опит за чупене на рекорд за скорост | StandartNews.com

„Блъдхаунд” – проект, който се занимава с разработка на свръхзвукови автомобили, подновява работата си. През декември миналата година бизнесът беше пред фалит, но британския предприемач Иън Уорхърст дава шанс за развитие, пише БиБиСи.

В напълно обновения проект инженерите се надяват чрез сериозните инвестиции да достигнат скорости между 800 км/ч и 965 км/ч (500-600 мили в час). Първоначалните тестове ще започнат през октомври и ще се извършат в Южна Африка.

Целта е да се постигнат базови резултати, които ще помогнат да се счупи досегашния наземен рекорд за скорост от 1228 км/ч (763 мили в час), както и да се пречупи звуковата бариера. От екипа предвиждат това да се случи през 2020 г.

Този път свръхзвуковата кола няма да разчита на ракетен двигател, а на реактивен двигател, създаден от „Ролс Ройс”. Максималната скорост също така ще зависи от метеорологичните условия, допълнителни разработки, както и от бъдещи инвестиции.

Настоящият рекорд за най-висока наземна скорост бе поставен през 1997 г. от пилотa Анди Грийн. Той ще вземе участие и в проекта „Блъдхаунд”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай