Правителството с мерки за равноправие между половете

Правителството с мерки за равноправие между половете | StandartNews.com

София. Правителството прие Национален план за действие през 2014 г. за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете. Той е разработен в съответствие с новата европейска Стратегия за равенство между жените и мъжете 2010-2015 г., както и с Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на половете (2009-2015 г.). Целта на заложените мерки е да бъдат създадени нормативни гаранции, свързани с осигуряването на равни възможности на жените и мъжете.

Специално внимание в Националния план за 2014 г. е отделено на изпълнението на мерки за насърчаване на равенството между жените и мъжете в процесите на вземането на решения, изграждането на административен капацитет в органите на централната и местната власт, съдебната система, социалните партньори и обществото като цяло и повишаване на информираността и чувствителността по проблемите на равнопоставеността на половете и антидискриминацията.

Борбата с насилието срещу жени във всичките му форми, включително домашното насилие, е също сред приоритетите на българските институции и организации за 2014 г.

Изпълнението на Националния план ще се осигурява в рамките на одобрените средства по бюджетите на отделните министерства и организации за 2014 г., както и от алтернативно финансиране от други източници, които са описани в проекта на Плана, съобщиха от Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай