Пращат аниматори на курс за първа помощ

Младежите ще минават през 150 часа обучение, предлагат мерките през септември

Пращат аниматори на курс за първа помощ | StandartNews.com

София. Инцидентът с малкия Стефчо, който се измъкна от аниматорите си и падна във варненски мол, стана повод да се замислим кой се грижи за децата ни. Преди дни от Държавната агенция за закрила на детето признаха, че няма записани общовалидни правила за професията аниматор. Някои от фирмите въвеждат собствени изисквания, когато назначават персонала, но те често са въведени в движение и не покриват необходимите критерии. В момента обаче се подготвят правила, съгласно които вече ще поверяваме децата си в ръцете на обучени кадри.

Само обучени професионалисти ще могат да се грижат за децата ни. Такива промени ще предложи парламентарната комисия по децата, младежта и спорта, разказа пред "Стандарт" председателят й Христо Монов. Кандидат-аниматорите ще трябва да минат специален курс, за да бъдат приети на работа. Новият пакет от мерки, който трябва да повиши сигурността на малчуганите в детските кътове по моловете, ще бъде представен още в края на септември, заяви Монов. По негови думи такива проекти са били

подготвяни и преди през годините

но по една или друга причина не са видели бял свят. В светлината на последния случай с малкия Стефчо обаче те щели да бъдат скоростно придвижени.

Според Монов въвеждането на подобен 150-часов курс за бъдещите аниматори е задължително. "В момента тази работа се върши от хора без опит и квалификация в материята, която е крайно неправилно", заяви той. По неговите думи няма нищо лошо младежи да изкарват по някой лев през лятото като аниматори, но животът и здравето на децата са твърде важни, за да се оставят в ръцете на необучени хора.

Самата подготовка ще включва и часове по доболнична помощ, за да могат аниматорите да реагират правилно при инцидент, докато чакат екипите на Бърза помощ. "Аз самият се убедих във важността на това наскоро. Детето ми глътна едно топче от тези, които се продават навсякъде за 50 стотинки", разказа Монов. По негови думи единствено бързата и правилната реакция на спасителя е предотвратила трагичен инцидент. В повечето случаи обаче аниматорите не са минавали през подобни курсове, освен ако доброволно не са решили да го направят.

Ще има и лимит за броя деца, за които може да се грижи един аниматор. Точната бройка все още не е ясна, но най-вероятно ще се вземе пример от детските градини. В момента броят на децата в една група в забавачката, за която се грижи един педагог, е между 12 и 22. Горе-долу подобни са и числата в чужбина, например в Русия. В Канада пък долната граница е 18 деца. "Не е нормално, направо си е невъзможно един човек

да следи постоянно 30 или повече

малчугани", коментира Монов. Често пъти обаче се случва именно това.

В закона ще влезе и изискването около по-малките деца винаги да има и родител или настойник. В момента това е записано в правилата на някои детски кътове, но не на всички. Оказа се, че във варненския мол, където е станал инцидентът, това също е било записано. Възможно е да залегнат и още правила, обясни Монов. Това зависи от резултатите от всички проверки, които се правят в момента.

А такива центрове не са малко - асоциацията на частните училища от известно време информира, че има около 70 забавачки менте само в столицата, които под името "парти центрове" или "детски занимални" гледат децата не само почасово. Те всъщност се явяват една по-евтина алтернатива на детските градини, където родителите оставят хлапетата през деня. Реално обаче в тях не се правят проверки за квалификацията на персонала, обяснява шефката на асоциацията Милка Славчева. Тъй като просветното министерство не ги лицензира, то и не проверява какви хора се занимават с малчуганите. "Наесен вероятно отново ще повдигнем този въпрос. Някои от тези забавачки междувременно все пак решиха да вземат лиценз, но останалите продължават да съществуват единствено по търговския закон", казва Славчева. Това означава, че в тях се правят проверки само за пожарна безопасност и евентуално за спазване на санитарните норми. Много от тях обаче нямат нито подходяща база, нито квалифицирани кадри.

 

Наемат студенти по актьорско майсторство

На малко места инструктират персонала, искат само да контактува с децата

На много места аниматорите се наемат само след кратък инструктаж, а понякога дори и без него, показа проверка на "Стандарт". Има места, където мениджърите се стремят да назначават хора, чиято професия има някаква връзка с децата - например студенти по педагогика или съкратени учители. Те обаче са сравнително малко.
В повечето големи молове в столицата за аниматори се наемат студенти по актьорско майсторство или други специалности в НАТФИЗ. Предпочитани са и младежи, които следват педагогика и социални дейности. Към тях няма някакви особени критерии и изисквания, освен да контактуват добре с децата. В много от моловете се наемат детски учителки, медицински сестри и социални работници. Честа практика обаче е хора, които учат нещо съвсем различно, да бъдат приемани на такава работа. При условие единствено, че имат някакви артистични заложби.

"Работя като аниматор вече втора година. В момента съм трети курс социална педагогика и работата с децата тук ми помага страшно много. Според мен ще е добре да има някакви правила, но не би трябвало дейността на аниматора да се поставя в рамки. И примерно тя да може да се извършва единствено от хора с актьорска професия", коментира Гергана, която работи в един от столичните молове.

В Благоевград за хлапетата най-често са обособени две зали - първата е за по-малките, които са на възраст между 1 и 3 години, а втората е за деца над 3 години. Най-малко двама служители непрекъснато са с посетителите на парти центровете и не отделят поглед от тях. Всеки се грижи за не повече от 10 деца. В детския парти център "Хи-хи" в Кърджали обикновено има обучение и инструктаж при назначаването. Същото е и в детски център "Тон бонбон" в мол "Галерия" в Бургас. На повечето места обаче не си дават труда да обучават персонала.

Във Варна ги вземат, ако са пълнолетни

Вдигат на 7 г. възрастта, до която се иска придружител

Общо 6-ма аниматори работят в детския развлекателен център Kids Planet в Гранд мол Варна, откъдето миналата седмица малкият Стефчо падна от 10 метра височина. "Изискваме само пълнолетие при наемане на аниматорите", каза Христо Явашев, мениджър на фирмата. Те са длъжни да наблюдават хлапетата да не пострадат на територията на детския кът. Няма изискване за норматив, т.е. колко деца държи под око един аниматор на смяна. Заплатата му е 600-700 лева, което е сравнително високо. Според обявите за работа стартовото възнаграждение на аниматорите във Варна е 450 лева.

По време на инцидента със Стефчо в детския кът са били 3-ма аниматори и един рецепционист. Имало е и рожден ден на друго хлапе. Майката на пострадалото дете Искра Николова е предупредила момичетата, че е по-палав. Той успял да се измъкне от опеката им, прескочил вътрешната ограда в къта и по чорапки се шмугнал между влизащите и излизащите. Чипът на гривничката му не се е задействал, но това може да е и вследствие на удара при падане на детето. Фирмата веднага изтегли досегашните чипове и започна смяната им с нови.

Майката е подвела аниматорите за годините на детето, защото условието за оставянето му без придружител е да има навършени четири години. Оставала е само седмица до 28 август, когато Стефчо има рожден ден. Фирмата смята да увеличи възрастта, до която е нужен придружител, на 7 години. Ръководството изчаква да се оправи детето и тогава ще вземе решение за уволнение на комплексната управителка на детския кът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай