Порошенко забрани на Елена Йончева да влиза в Украйна

Порошенко забрани на Елена Йончева да влиза в Украйна | StandartNews.com

Украинският президент Петро Порошенко е подписал указ, който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на Украйна.

Журналистката на свободна практика Елена Йончева, чийто документални филми за Украйна се излъчват по ТВ7, и депутатката от Атака Магдалена Ташева попадат в „черния" списък, пише бТВ.

Предоставени са едни и същи мотиви за забраната: „Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи".

Сред близо 400-те имена в списъка има и журналисти, работещи за Би Би Си, испанското издание „Ел Паис" и германското „Ди Цайт".

Най-много от хората в списъка са руски журналисти, политици и представители на сепаратистите в Донбас. Над 100 са фирмите и организациите, на които се налагат финансови ограничения, блокират се активи, отнемат се украински награди и се забранява влизане в страната и извършване на бизнес за срок от една година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай