Полиция и протестиращи обградиха общината в Гърмен

Полиция и протестиращи обградиха общината в Гърмен | StandartNews.com

Бързите и ранобудни действия на полицията осигури спокойна работа на общинска администрация в Гърмен в петък. Предната вечер по време на мирния митинг срещу ромските набези и беззаконието в държавата протестиращи се заканиха, че ще блокират входа на кметството и няма да позволят на чиновниците да стигнат до работните си места. „Затова над 20 полицаи направиха кордон пред сградата много преди 08,00 часа сутринта. Въобще не бе направен опит да се атакува общината, а хората само се разходиха по пешеходната пътека", споделиха служители на община Гърмен.

Протестиращите получиха дебела папка с информация по деветте точки, по които поискаха отговор преди време. „Дадохме им всички данни, които има в общината. За част от информацията обаче писахме писма до съответните държавни институции, тъй като ние не разполагаме с нея", заяви кметът на общината Минка Капитанова.

Българите, които се вдигнаха на протест на 23 май, искат да научат всичко за процедурите по строителството в ромския квартал „Кремиковци" , за търговете, за цените на земята, за адресните регистрации, за нелегално пребиваващите в махалата. „Предстои да се запознаем със съдържанието на папката. Няма напрежение в Гърмен в момента. И ние се чудим защо се изсипаха толкова полицаи тази сутрин", уточни Иван Кременлиев, един от водачите на протеста. Държавата е силна само в наказателните мерки, но когато трябва да поеме социален, здравен или образователен ангажимент към ромския етнос, тя се оказва безсилна, смята той. Кременлиев увери, че никой не провокира и закача ромите, които свободно идват до Бюрото по труда и до общината по работа. Протестиращите не искат саморазправа с тях, а само спазването на законите. „Нека не ги настройват срещу нас. Никой няма да ги бие и убива. Те трябва да реагират срещу държава и община, а не срещу нас. Просто е дошъл моментът да се спази законът. Да се сетят ромите, че някои дълги години са ги лъгали и да им потърсят сметка", допълни Иван Кременлиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай