Почитаме паметта на жертвите на СПИН

Почитаме паметта на жертвите на СПИН | StandartNews.com

София. Днес отбелязваме Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. АНТИСПИН събитието в столицата ще премине с танцов спектакъл и възпоменание на свещи. То е под надслов „Да задържим ХИВ в светлината на прожекторите!", съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

В цялата страна ще се проведат информационни акции в централните градски части, водосвети и помени, тематични беседи в училищата, засаждане на цветя и създаване на скулптури и мраморни плочи за инициативата.

Студенти от II-ри и III-ти курс на специалност „Танцов театър" при НАТФИЗ „Кр. Сарафов" ще изнесат театрално представление на открито – компилация от различни танцови спектакли. Инициативата ще се проведе в пространството на бившия Мавзолей в Градската градина в гр. София от 18.00 часа. Гражданите ще имат възможност да поставят запалени свещи и бели карамфили върху червена панделка в знак на възпоменание на жертвите на СПИН.

Това е Третият етап от Национална АНТИСПИН кампания на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, реализирана в партньорство с Регионалните здравни инспекции, училища, общини и неправителствени организации. В кампанията ще участват младежи доброволци, студенти от НАТФИЗ и медицински специалности, неправителствени организации, работещи в сферата на превенция на ХИВ сред уязвими групи и други, обясниха от министерството.

Денят за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН е честван за първи път през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. Тогава хиляди хора от всички краища на света се събират на открито, за да изразят солидарността си към близките на загиналите от СПИН. На 18 май 2014 година над 1 200 неправителствени организации от 115 държави ще призоват към „увеличаване на темпото" на застъпническите кампании и поемането на по-отговорна лидерска роля на националните правителства към проблемите на ХИВ/СПИН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай