Почервеняха ледниците в Нова Зеландия

Засега не е известно на какво се дължи почервеняването на ледниците

Почервеняха ледниците в Нова Зеландия | StandartNews.com

Почервенелите ледници в националния парк „Маунт Аспайъринг” на новозеландския Южен остров са били заснети от хеликоптер от фотографката Лиз Карлсън,  съобщава Сайънс алърт, цитиран от Дарик.

"Ледниците ни нямат нужда от повече битки и наистина са застрашени. Въздействието на климатичните промени се превръща в стряскаща действителност, която не можем да пренебрегваме", пише  тя в блога си.

Засега не е известно на какво се дължи червеният цвят. Според метеоролога Крис Брандолино това може да са сажди или въглероден материал от изгорели дърва. Възможно е също червеният прах да е дошъл от Австралия. Подобно явление е наблюдавано и преди. Горният слой на почвата в Австралия е богата на железни окиси и това я прави червеникава.

Освен катастрофалните пожари на източния австралийски бряг, на континента се разразиха и прашни бури. Миналия месец в Милдура, щата Виктория, небето почервеня от такава буря, а температурата достигна 40 градуса Целзий.

Независимо дали червеният цвят на девствените новозеландски планини е от прах, сажди или нещо друго, Брандолино обяснява, че е необходимо да се съчетаят няколко фактора, за да може то да прекоси Тасманийско море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай