По локомотив седмично се самозапалва в БДЖ

По локомотив седмично се самозапалва в БДЖ | StandartNews.com

24 локомотива на "Холдинг БДЖ" са се самозапалили по време на движение от 1 януари до 2 август включително. Това сочи официална справка на Дирекция "Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" към Министерството на транспорта. На практика това означава пожар в един локомотив седмично. Това са само запалванията, разследвани от звеното, а самите пожари са много повече, коментира експерт по жп безопасността. Реално стават известни основно запалванията на машините, теглещи пътнически влакове, тъй като самите пътници звънят на кого ли не - от тел. 112 до медиите. Не повече от 10% от запалванията на локомотиви на товарни влакове стават известни, тъй като в 90% от случаите машинистите успяват само с налични средства да потушат пожарите.

По 3 локомотива са се запалвали пред студените месеци януари и февруари, сочи справката на звеното. През април пожарите в локомотиви на "Холдинг БДЖ" са 7, а през юли - 5. През май и юни пожарите са по два, а само на 2 август са се самозапалили по време на движение две машини.

Между 8 и 15 влака среднодневно не могат да потеглят от гарите заради липса на локомотиви, обясниха за "Стандарт" жп диспечери. Загубите на БДЖ от изпуснати товари поради липса на локомотиви са огромни, твърдят спедитори.

Именно поради липса на локомотиви от 27 юли БДЖ въведе временни промени в Графика за движение на влаковете със срок на действие до 15 септември. По някои направления, като Долна махала - Хисар, Берковица - Бойчиновци и др. пътниците на БДЖ се возят само с автобуси. Голяма част от пътническия трафик между Бургас и Сливен, София и Карлово, Пловдив и Карлово и др. направления също се обслужва от автобуси вместо от влакове. От БДЖ обещаха да ремонтират част от локомотивите и да възстановят редовния график на влаковете от 15 септември, но това няма да стане, коментираха жп експерти. Проблемът е, че никой не иска да ремонтира машините, тъй като холдингът не плаща за това, обясниха те. Русенският частен специализиран завод "Експрес сервиз" категорично отказва да ремонтира локомотиви на БДЖ, тъй като държавният превозвач не плаща, а смесената компания "БДЖ Кончар" дори вече съди холдинга за неплатен ремонт на 10 машини, Серия 46. Поради това БДЖ се опитва да позакърпи локомотивите в собствените си депа.

Така със сигурност голяма част от временно спрените поради липса на локомотиви пътнически влакове няма да потеглят от 15 септември, както бе обявено, а автобуси ще продължат да возят пътниците на БДЖ и след това, обясниха експерти от НК "Железопътна инфраструктура".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай