Плевнелиев изразява дълбоко съжаление за "нелепия инцидент"

Плевнелиев изразява дълбоко съжаление за "нелепия инцидент" | StandartNews.com

Президентът на България Росен Плевнелиев изрази съжаление за развръзката в снощния инцидент, където емигрант беше застрелян и убит от гранични полицаи.

Прессекретариатът на президента изпрати позицията на Плевнелиев като съобщение до медиите. Публикуваме текста без редакторска намеса:

„Изразявам дълбоко съжаление за нелепия инцидент, който доведе до смъртта на нелегално преминал българско-турската граница мигрант. Трагичният инцидент, който бележи продължаващата тежка миграционна криза в Европа, е пореден повод да призова за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа, в нейните корени.

Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг. Приветствам бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза, която да оцени обективно извършените действия. Разчитам, че компетентните институции по разследването на случая ще си свършат работата възможно най-скоро и ще информират обществото за резултатите.

Държа да подчертая, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Не бива обаче да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация.

Отново напомням, че България беше една от първите държави в Европа, които станаха обект на засилен миграционен натиск и които предприеха спешни мерки за адекватната охрана на външните граници на Европейския съюз. Две години по-късно, за съжаление, България остава една от малкото държави членки на ЕС, които стриктно се придържат към европейските регулации по отношение на търсещите закрила, като продължава да регистрира всички мигранти, преминаващи през територията на страната.

Използвам този трагичен случай да призова лидерите на държавите членки на Европейския съюз всички да спазваме европейските правила и да се придържаме към регулациите, които ние, убедените европейци, сами сме изработили и сме призвани да спазваме. България ще продължи отговорно да изпълнява задълженията си по охрана на националната си граница и на външните граници на Европейския съюз, при тясно взаимодействие с партньорските европейски институции и с приятелските съседни държави.

Апелирам на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, като същевременно отново призовавам търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство и да спазват правилата, които са задължителни за всички."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай