Пеевски се оттегли и от "Химко"-Враца (ОБЗОР)

Пеевски се оттегли и от "Химко"-Враца (ОБЗОР) | StandartNews.com

Заради необоснован политически натиск и медийна кампания:

Отказвам се да участвам занапред в български бизнес проекти, обяви депутатът от ДПС

Делян Пеевски се отказа от купуването на "Химко"-Враца. След като на 19 февруари депутатът от ДПС заяви, че излиза от "Булгартабак" и компанията му "НСН Инвестмънт" ще продаде своите 5% дял в холдинга, вчера народният представител преустанови и по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на врачанския завод за химически торове. Като причина Пеевски посочи "необоснования политически натиск и продължаващата медийна кампания" срещу него.

"През януари 2016 г. дружеството "НСН Инвестмънт" ООД, в което съм мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на "Химко"-Враца", заяви в съобщение до медиите Делян Пеевски. И обясни, че намерението му е било дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места във Враца.

"Същевременно необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на "Химко"-Враца", заяви още Пеевски. И продължи: "Считам за недопустимо в държава членка на Европейския съюз чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнесът, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им. Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си - аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като "свързан с Пеевски".

"Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на "Химко"-Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най - бедните в страната", казва още в изявлението си депутатът от ДПС.

Сходни бяха мотивите на Делян Пеевски за излизането му от "Булгартабак" преди месец. "През последните седмици в медиите зачестиха опитите за умишлено дискредитиране на "Булгартабак" чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията", коментира тогава депутатът. И обяви, че не може да допусне негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чийто поминък зависи в голяма степен от дейността на "Булгартабак".

Новината шокира Враца. Кметът Калин Каменов заяви, че се надява да се появи нов инвеститор, който да има интерес към фалиралия торов гигант "Химко", защото от това зависи бъдещето на целия регион.

Каменов: Бъдещето на региона зависи от завода

"Химко"-Враца е изключително важен не само за града, но и за целия регион. Не бива да стои безстопанствен". Това заяви пред "Стандарт" кметът на Враца Калин Каменов.

Градоначалникът бе категоричен, че час по-скоро трябва да се направи нов опит за продажбата му, тъй като с всяка изминала година "Химко" се амортизира.

"Сигурен съм, че държавата ще направи всичко възможно и ще бъде обявен нов търг за продажбата на завода", подчерта кметът.

Калин Каменов има надежда, че ще бъде проявен интерес от страна на инвеститори, предвид факта, че с всеки следващ обявен търг цената на завода пада надолу. Кметът на Враца заяви, че бъдещето на "Химко" е важно за всички жители на града.

Зад тезата контрабанда може да е конкуренция

По времето, когато бях начело на Министерството на финансите, на дневен ред не е стоял проблемът с контрабандата на български цигари в Турция, тъй като през голяма част от това време "Булгартабак" беше държавна компания. Това заяви пред сайта "Медиапул" бившият финансов министър Симеон Дянков. В своя доклад за 2014 г. турският Департамент за борба с контрабандата и организираната престъпност посочва, че 50% от заловените от службата контрабандни цигари са били от български произход. По отношение на тези твърдения Дянков отбеляза, че трябва да имаме предвид, че Турция също произвежда цигари за Близкия изток и подобни констатации могат да се разглеждат и като твърдения на конкурент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай