Пазарджик пред частично бедствено положение

Пазарджик пред частично бедствено положение | StandartNews.com

Пазарджик. Пазарджик може да въведе частично бедствено положение заради опасност от преливане на Марица, съобщи областният управител Иван Йорданов, цитиран от „Фокус". Предложението за въвеждане е от ВиК в града в районите на три от главните водопроводи.

Йорданов обясни, че искането е заради рушене на брега на река Марица, която застрашава да залее помпените станции и кладенци за питейна вода на Пазарджик.

Десният бряг на река Марица, в района, където в нея се влива река Тополница, продължава да се руши като отстоянието му от кладенците е било 75 метра, но в резултат на подкопаването на брега сега е само 35 метра.

В непосредствена близост се намира тръбен кладенец №3, от който се водоснабдява град Пазарджик.

„Още на 4 април 2014 година са поискани средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но такива до сега не са отпуснати. Те са необходими за изграждането на подпорна стена, която да спре разрушаването на брега. Другата възможност е да се извърши заскаляване на брега, т.е. да бъдат насипани едри камъни. За тези дейности също са необходими средства, с които областната администрация в Пазарджик не разполага", уточни Йорданов.

Той каза също, че дори да бъде обявено частично бедствено положение, без средства проблемът няма да се реши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай