Паяци, мечки и китове забранени вкъщи

В Русия отглеждането на диви животни у дома под въпрос

Паяци, мечки и китове забранени вкъщи | StandartNews.com

Паяци, мечки и китове забранени вкъщи

Министерството на природните ресурси на Руската федерация е съставило списък на животни, които подлежат на забрана за отглеждане вкъщи, публикуван на уебсайта на правителството.

Ако животните са били закупени преди 1 януари 2020 г., те могат да бъдат държани от собствениците, докато настъпи естествената им смърт. Документът също така взема предвид възможността някои диви животни да бъдат отглеждани на земя, принадлежаща на техните стопани. Списъкът е в допълнение към закона за жестокото отношение към животните, приет миналия декември. Съгласно документа забранените за отглеждане животни ще са големи хищни животни (тежащи повече от 20 kg при възрастните), включително представители на мечки и големи котки; отровни животни, които са опасни за хората (отровни паяци, скорпиони); както и морски бозайници и големи животни, за които е трудно да се създадат приемливи условия за живот.

Въпреки това министерството подчертава, че в някои случаи могат да се правят изключения, по-специално ако става въпрос за спасяване или запазване на здравето на забранено за отглеждане животно. За тази цел правителството е разработило проект за резолюция с подходящ списък от възможни ситуации. "Списъкът на случаите позволява временна грижа за животни в безпомощно състояние, по време на спасяване на пострадали в естественото им местообитание, както и ако физическото им състояние не позволява връщането им в естествената среда, или животни без собственик, както и необходимостта от кърмене и лечение на животни“, се казва в текста.

Освен това се предвижда отглеждането и полагането на грижи за дивите животни в центровете за рехабилитация или реинтродукция, както и в специализираните научни институции и висшите учебни заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай