Патриарх Неофит на посещение в Москва

Патриарх Неофит на посещение в Москва | StandartNews.com

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит заминава за Москва на петдневно официално посещение от 7 до 11 март по покана на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи" (МОФ ЕПН) начело с президента проф. В. А. Алексеев. Поводът за визитата е премията за 2015 г., която Международния фонд присъди на Патриарх Неофит за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото", съобщиха от Св. синод.

Негово Светейшество ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация в състав: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний; Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит; архим. Дионисий, председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски"; архим. Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ – БП; дякон д-р Деян Коруноски; Теодор Атанасов, началник Кабинета на патриарха; Александра Карамихалева, началник Отдел „Връзки с обществеността" на Св. Синод на БПЦ – БП; доц. Димитър Димитров, гл. диригент на Патриаршеския хор „Св. Александър Невски"; Ангел Младенов, изпълнителен секретар на Софийския митрополит; Здравко Кънев, технически секретар в Софийска митрополия.

Делегацията ще бъде придружавана от архимандрит Филип, представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх в София и г-жа Елисавета Миленова, представител на МОФ „Единство на православните народи" в България.

Церемония по награждаването ще се състои на 9 март в голямата зала на храм „Христос Спасител" в Москва. Патриарх Неофит ще бъде награден заедно с президента на Република Сърбия Томислав Николич и председателя на Държавната дума на Руската федерация С. Е. Наришкин. На церемонията ще присъстват досегашни лауреати на премията, представители на Руската Дума и Съвета на федерациите, представители на президента и премиера, които са лауреати на премията за предишни години, изтъкнати политици, културни дейци и общественици от различни православни страни, между които и бившият Президент на България Георги Първанов (лауреат на премията), бившия премиер на България Н.В. цар Симеон Сакскобургготски и заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

На 8 март Светейшият Български патриарх Неофит и Светейшият Руски патриарх Кирил ще отслужат св. Литургия в храма на Покровския манастир, в който е погребана блажена Матрона Московска. В този ден се чества намиране мощите на светицата. След литургията двамата патриарси ще отслужат Молебен към новоканонизирания от Руската и Българската православни църкви св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец и патриарх Неофит ще подари на патриарх Кирил икона на светеца.

В рамките на визитата си Светейшият патриарх Неофит ще има официална среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Програмата на Патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация предвижда посещение на централата на МОФ ЕПН, подворието на БПЦ в Москва, Новойерусалимския Воскресенский манастир, Московския Кремъл и храмовете в него: „Успенский събор", където са мощите на св. Киприян митрополит Киевски и Московски, който е родом българин, „Архангелский събор" и „Благовещенский събор", както и новостроящия се храм посветен на св. Киприян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай