Патриарх Неофит: Гергьовден е празник на храброст и мъжество

Патриарх Неофит: Гергьовден е празник на храброст и мъжество | StandartNews.com

София. "Пази силите всякога от недостойно и нечестно дело и сатанинско внушение, възвиси ги във вяра и благодетел, та по примера на твоите светци да служат неотстъпно, да бъдат предадени на тебе, началникът на небесните войнства. Окриляй с благородни желания и намерения съвестите им, закриляй здравето им, всякога им бъди покровител и помощник за спасение. Амин". Това заяви българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин.

Патриархът подчерта, че в тържеството на днешния ден църквата изправя пред нас подвига на древния светец и мъченик, който е показал любовта си към Бога, отдал своя живот, за да възтържествува истината – Св. Георги Победоносец.

"Празник на храброст и вяра е този ден, празник на храброст и мъжество. Българският воин се е вдъхновявал от подвига на Св. Георги, въздигайки гореща молитва към него в тежки бойни времена. Тази армия, която подобно на Победоносеца Георги, победоносно премина през историята на родината ни, за да има днес България, тази армия, която се увенча с множеството победи, защитила народа си в трудни времена, доказал във времето своята храброст и доблест, армия, която и днес бди в сложните противоречиви събития на съвремието ни като верен страж на мира и спокойствието. Гергьовден е. Честит празник", завърши словото на патриарх Неофит, цитиран от БГНЕС.

Ритуалът по освещаването на знамената-светини започна с камбанен звън и под звуците на "На многая лета". Патриархът благослови президента Росен Плевнелиев, първия демократично избран президент Желю Желев, председателя на НС Михаил Миков, вътрешния министър Цветлин Йовчев, министъра на отбраната Ангел Найденов, Националната гвардейска част, дипломати, както и други гости и граждани.

Бе отдадена почест на загиналите герои на България, поднесени бяха венци и цветя в памет на загиналите български воини, след което последва минута мълчание. Освещаването на бойните знамена завърши с българския химн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай