Откриха Ларгото, развитието му ще продължава

Откриха Ларгото, развитието му ще продължава  | StandartNews.com

Ще продължим да развиваме античния комплекс "Сердика". Този ангажимент  пое премиерът Бойко Борисов при откриването на реставрирания античен комплекс.

Тържественото откриване на  столичното Ларго беше насрочено за днес в 11,30 часа. Проектът е финансиран с близо 16 милиона лева от Оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз.

Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите. Смята се, че по тази улица римски императори са били посрещани триумфално след спечелени битки. От днес столичани и гости на София се радват на най-големия музей на открито.

"Да благодарим и да пожелаем дълъг живот и здраве на министър Вежди Рашидов. Той премина през много перипетии не само в строителството, но и в личен план. Виждам колко се радва, че сме заедно, за да довършим този обект", адресира Борисов своя министър на културата. 

"Помня още като кмет, трябваше да изменим проекта и инж. Стоян Братоев тогава пуснаха метрото да мине на 27 метра под земята, за да запазим археологията.  Там, където свършва сега музеят започва 37 кв. метра музайка - уникална по своята същност, която догодина ще планираме и ще продължим да развиваме този музей", заяви Борисов, цитиран от Фокус. И допълни: "София действително лежи върху красота, която туристите и младите хора се надявам да оценят. Радвам се, че много архитекти, археолози са тук. Сдаваме на София поредния обект, да му се радват софиянци и всички, които дойдат тук. Ще продължим нататък - София, Пловдив, Стара Загора Бургас, Варна, защото има толкова места, които да показваме в туризма", изтъкна премиерът. 

"Античният комплекс "Сердика" е уникален обект, какъвто освен Рим нито една друга европейска столица не притежава", изтъкна министърът на културата Вежди Рашидов.  "Този обект го изстрадахме", сподели той.

" Една година и половина археолози - над 100 души, проучваха най-долния слой, след това подадохме оставка, около 2 години обектът бе покрит с найлони. Но слава на Бог, след като дойде вторият кабинет "Борисов" една от първите задачи беше Ларгото да завърши успешно. Успешно в смисъл да не загубим до 2015 г. над 10 млн. европейски пари", обясни министърът. 

Той честити придобивката на софиянци и заръча: "Тук младите хора да си правят купони, да се веселят. Хората да танцуват, да пеят песни и да пазят направеното".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай