Орешарски: Чувам и призивите „За", и тези „Против"

Мишо Шамара внесе 327 000 подписа за нова Кръгла маса да сложи край на прехода

Орешарски: Чувам и призивите „За", и тези „Против" | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски разговаря повече от час с инициатори на нова Кръгла маса, чрез която „да се постави краят на прехода".

„Благодаря на хората, които застават с лицата си изразяват подкрепа за правителството", обърна се към дошлите с рапъра Мишо Шамара членове на инициативния комитет министър-председателят след края на разговора.

„Аз нееднократно съм подчертавал че за мен са важни както протестиращите, така и тези, които не протестират, и тези които подкрепят правителството", заяви Орешарски.

„Никога не съм правил спекулации с броя на едните или другите", допълни още той.

По думите му настроенията в едно общество от гледна точка на управлението се решават на избори. „Последните избори бяха наскоро", отбеляза премиерът.

„С инициативния комитет обсъдихме действията на правителството до този момент и ги уверих, че ние ще продължим да изпълняваме програмните приоритети такива, каквито ни бяха гласувани в парламента в началото на мандата", заяви Орешарски.

„Интересно защо, но срещу тях досега не съм чул сериозни критики", отбеляза още той.

Премиерът изрази съжаление, че в момента в обществото не се обсъждат програмните приоритети.

От името на инициативния комитет за нова кръгла маса изявление пред репортерите даде Стоян Тодоров. Той обясни, че преди месец в Стара Загора е стартирала подписката в защита на исканията на протестиращите от февруари и март.

„Ние сме обикновени граждани, няма да ни видите в директорски бордове или в министерства и агенции", каза Тодоров и даде да се разбере, че той и хората около него нямат политически амбиции, тъй като нямат намерение да участват в листи на следващите избори

„Искаме да живеем в нормална и спокойна държава", каза още Тодоров. След което коригира премиера, че всъщност подписката не е за подкрепа на правителството, а за свикване на нова Кръгла маса.

В нея инициаторите искат да участват представители на парламента, Министерския съвет, експерти и браншови организации.

„Исканията ни са за нов обществен договор между граждани и политици, между граждани и управляващи, между граждани и граждани. Искаме по инициатива на премиера Орешарски да се излъчи работна група за създаването на новата Кръгла маса", каза още Тодоров.

Всяка група от българското общество - парламентарно представени партии, извънпарламентарни политически сили, граждански организации, синдикати и работодателски организации, ще могат да поставят своите искания.

Преди срещата хората направиха символично шествие от градинката на "Кристал" до Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай