Официално откриха обходния път на Враца

Официално откриха обходния път на Враца | StandartNews.com

Враца. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри официално обходния път на Враца. Отсечката, дълга близо 7 км, е на стойност 14,6 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Транспорт", информират от пресцентъра на ведомството. 

В словото си министър Терзиева подчерта важността на проекта за подобряване на пътната безопасност в региона, както и значението му за българската икономика и развитието на региона. Обектът е по маршрута на общоевропейски транспортен коридор №ІV. Като участък от път Е-79 по него се осъществяват транспортни връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат значително се увеличи транзитният трафик в Северозападна България.

Пред журналисти министърът на регионалното развитие подчерта, че в област Враца само по линия на Публичната инвестиционна програма на правителството се инвестират над 18 млн.лв., половината, от които се влагат за подобряване на пътната инфраструктура. Останалите средства отиват за подобряване на водоснабдяването и градската среда в населените места в областта. В Северозападна България над 1 млн.лв. се инвестират и по програмата за борба с безводието на МРР, която цели да се решат проблемите с недостиг на питейна вода.

„Нашият приоритет като правителство е намаляване на междурегионалните различия, които в последните години се задълбочиха осезаемо. За това инвестирахме милиони от бюджета за подобряване на инфраструктурата в регионите", заяви Терзиева.

Министърът посочи, че до края на месец септември трябва да приключи рехабилитацията на 19 км от пътя Монтана- Девене – Борован, който се финансира по ОП „Регионално развитие и е на стойност над 10 млн.лв. По проекта ще се ремонтира и моста над р. Ботуня. По програма „Транзитни пътища V" продължава рехабилитацията на пътя Ребърково- Елисейна и Лот 18, който включва пътни участъци между Враца и Монтана, чието изпълнение е над 60%. Министърът подчерта, че рехабилитираните пътища ще подобрят свързанността на региона и безопасността на движение.

Министърът отчете, че до края на годината предстои завършването на близо 90 км нови пътища – освен обхода на Враца, до края на годината ще са готови и обходният път на Монтана, двата лота на АМ „Марица" и Лот 4 на АМ „Струма". Терзиева информира, че до 20 юни ще е готов и пътен възел „Българово" на АМ „Тракия", който е ключов обект за реализиране на далечния северен обход на Бургас. Съоръжението ще позволи извеждане на транзитния трафик в посока Слънчев бряг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай