Няма решение за есхумация на останките на Вапцаров

Няма решение за есхумация на останките на Вапцаров | StandartNews.com

Банско. Няма решение за есхумация на останките на Никола Вапцаров. Това заяви пред "Фокус" Светла Барякова, директор на Музеен комплекс-Банско, част от който е къщата-музей на Никола Вапцаров. Тя коментира твърдения на наследници на брата на Никола Вапцаров- Борис, че работещите в музея са некадърни.

„Това е тяхно твърдение. Те с всякакви средства, абсолютно некоректно и неморално говорят против музейните работници колко са некомпетентни и некадърни", коментира Барякова. И уточни, че наследниците на Никола Вапцаров са започнали да водят дела от 1992 година, като последното съдебно решение е ,че те могат да ползват част от имота.

"Това все пак са идеални части. Не знам защо никой не обяснява в медиите, че дори да си върнат къщата, която им е купена на времето от държавата, не отчуждена, а е откупена, те не могат да имат претенции към музея като музей и към колекцията вътре, защото тя не е тяхна и никога не е била тяхна", каза още Барякова.

Те имат право само на една четвърт идеална част от имота и то този, който им е наследствен, тъй като Къща музей „Никола Вапцаров", заедно с административната сграда се намира на два обединени имота, не само върху техния имот", допълни директорът. По думите й са отчуждавани имоти на хора, които не са родственици на Вапцаров, и те до този момент не са имали никакви претенции. „Само те единствени се сетиха да си търсят имота. Наистина не са ми ясни техните мотиви", каза Барякова.

„Последното, което казаха е да се направи настоятелство на музея. Това по смъртно не може да стане. Може да се съгласи евентуално общината, защото в крайна сметка колекцията е общинска собственост, но това ще бъде прецедент, независимо от това, че закона за културното наследство го разрешава. В България нямаме и никак не е лесно да се създаде музей със смесено участие. Това не е предприятие, в което да са ясно какви са активите и пасивите", заключи директорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай