Сряда,

Няма опасност от епидемии между бежанците

От: Failed to load user -
1274
Няма опасност от епидемии между бежанците
A
A
A

София. "Има реален риск от Сирия да бъде внесен полиомиелит (детски паралич). Световната здравна организация съобщи за огнище на острото вирусно инфекциозно заболяване в страната, а с нарастващия и бежански натиск към България е възможно болестта да се пренесе тук", заяви д-р Ангел Кунчев - гл. държавен здравен инспектор в студиото на бТВ.

Той успокои, че за момента няма подобен случай, но веднъж внесен той се отделя от хората и търси преносител.

Ваксината е част от българския имунизационен календар. Рискови обаче са децата в ромските махали, които по думите на инспектора едва ли са защитени. „Преди месец имунизирахме всички деца в центровете за бежанци до 15 г., но ни е нужен запас от тази ваксина. Страшното е не внасянето на инфекцията, а тя ще намери ли неимунизиран преносител", посочи той. За момента опасност от епидемии между търсещите убежище у нас няма, добави Кунчев.

Натоварването за българската здравна система обаче се очаква да дойде в началото на следващата година когато ще има сезонен скок на грипни заболявания, както и на варицела.

Здравният инспектор потвърди скок в заболеваемостта от вирусната болест, която обаче е в рамките на нормалното. По думите му досега 34 хил. деца са се разболели. „В България няма ваксина за това и е естествено да има покачвания", обясни той, уточнявайки, че у нас е въпрос на преценка поставяне на имунизацията срещу варицела. „Обикновено заболяването протича леко и е спорно дали е нужно да има задължителна още една ваксина. И в чужбина не се считат за достатъчни основанията".

Здравната карта на сирийските бежанци Кунчев описа с думите, че в пограничните райони проблеми няма, а по-скоро по центровете. „Притеснява ни голямото струпване в лагерите и превишаването на капацитета на лагерите във „Военна рампа", „Харманли" и „Пъстрогор".

По думите му се полагат усилия за подобряване условията на живот на бежанците, но все още условията не са добри. Кунчев посочи, че имало и два случая на хепатит – в Елхово преди месец и сега в „Харманли".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички