"Невидимите" хора също заслужават своя шанс

"Невидимите" хора също заслужават своя шанс | StandartNews.com

Броят на хората с интелектуални затруднения у нас е 46 313. За огромно съжаление всички те са "невидими" за обществото у нас. Защото е много по-лесно да не ги забелязваме, отколкото да се сприятелим с тях, така започва репортаж на bTV.

Виолета е такъв човек. Тя учи по-бавно от останалите, стеснителна е и говори трудно. Тя прекарва живота си в дома си, но житейският й път претърпява изключителен завой, защото преди 2 месеца тя получава първата си работа - помощник-готвач. Бързо овладява занаята и се научава да приготвя десерти и е пръв помощник на готвачите в кухнята. Дори идва с 1 час по-рано на работа.

„Мечтая да изкарвам пари, за да помагам на сестра ми.", с усмивка обяснява Вили.

Само няколко седмици са й необходими, за да преодолее страха си от общуване с непознати, казва главният готвач Таня Пръвчанова.

„От обикновен човек, от обикновен готвач такъв ентусиазъм рядко можеш да срещнеш".

Красимира Качаразова пък е трудовият наставник на Вили и е неотлъчно до нея, като помага на момичето по-лесно да се впише в работната среда.
„Първото нещо, което им казах тук - не я пазете от работа. Защото тя трябва да се научи. Не искам никой да я съжалява, не искам някой да си мисли, че я носи на гърба си, искам тя да е абсолютно горда с изкараните от нея пари, с труд." Спомня си какво й е казала Виолета след първия си ден в кухнята: „Че като получи заплата ще се черпим сладолед и че ще помага на сестра си да плаща сметките. Хора като Виолета ни правят нас по-благодарни!"

Хората с интелектуални затруднения се концентрират по-трудно от останалите и общуват рядко, защото се притесняват дали ще бъдат разбрани. Те обаче не са по-малко интелигентни от останалите. И могат да бъдат част от трудовия пазар у нас.

Според ръководителя на дневен център „Светове", Соня Спасова, в представите на хората и работодателите е наложено мнението, че ако се наеме на работа човек с интелектуално затрудение, някой от екипа ще трябва да върши и неговата работа.

„Това не е така. Хората с интелектуални затруднения могат. Могат да работят, могат да бъдат полезни, могат да бъдат пълноценни, могат да бъдат равностойни на всеки от нас."

Дневният център работи с хора с интелектуални проблеми от две години. Посещават го 29 души. Всеки от тях работи в някое от ателиетата - изработват сапуни, готвят, грижат се за хигиената и дори празнуват рожденните си дни заедно.

Надежда също празнува с останалите. Посещава дневния център почти всеки ден. Мечтае да се научи да работи с компютър, а от скоро е наета на работа като офис асистент. С детски ентусиазъм ни разказва как днес е подредила папките с документи в офиса, подготвила е баджове за служителите и е почистила.

„Аз съм доволна много! Наистина искам да продължавам да работя там!"

Хората тук вярват, че всеки човек е ценен, заслужава шанс да развие своя потенциал и да живее с надежда за бъдещето. "Невидимите" хора също заслужават своя шанс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай