Събота,

"Невидимите" хора също заслужават своя шанс

От: Администратор -
1102
"Невидимите" хора също заслужават своя шанс
A
A
A

Броят на хората с интелектуални затруднения у нас е 46 313. За огромно съжаление всички те са "невидими" за обществото у нас. Защото е много по-лесно да не ги забелязваме, отколкото да се сприятелим с тях, така започва репортаж на bTV.

Виолета е такъв човек. Тя учи по-бавно от останалите, стеснителна е и говори трудно. Тя прекарва живота си в дома си, но житейският й път претърпява изключителен завой, защото преди 2 месеца тя получава първата си работа - помощник-готвач. Бързо овладява занаята и се научава да приготвя десерти и е пръв помощник на готвачите в кухнята. Дори идва с 1 час по-рано на работа.

„Мечтая да изкарвам пари, за да помагам на сестра ми.", с усмивка обяснява Вили.

Само няколко седмици са й необходими, за да преодолее страха си от общуване с непознати, казва главният готвач Таня Пръвчанова.

„От обикновен човек, от обикновен готвач такъв ентусиазъм рядко можеш да срещнеш".

Красимира Качаразова пък е трудовият наставник на Вили и е неотлъчно до нея, като помага на момичето по-лесно да се впише в работната среда.
„Първото нещо, което им казах тук - не я пазете от работа. Защото тя трябва да се научи. Не искам никой да я съжалява, не искам някой да си мисли, че я носи на гърба си, искам тя да е абсолютно горда с изкараните от нея пари, с труд." Спомня си какво й е казала Виолета след първия си ден в кухнята: „Че като получи заплата ще се черпим сладолед и че ще помага на сестра си да плаща сметките. Хора като Виолета ни правят нас по-благодарни!"

Хората с интелектуални затруднения се концентрират по-трудно от останалите и общуват рядко, защото се притесняват дали ще бъдат разбрани. Те обаче не са по-малко интелигентни от останалите. И могат да бъдат част от трудовия пазар у нас.

Според ръководителя на дневен център „Светове", Соня Спасова, в представите на хората и работодателите е наложено мнението, че ако се наеме на работа човек с интелектуално затрудение, някой от екипа ще трябва да върши и неговата работа.

„Това не е така. Хората с интелектуални затруднения могат. Могат да работят, могат да бъдат полезни, могат да бъдат пълноценни, могат да бъдат равностойни на всеки от нас."

Дневният център работи с хора с интелектуални проблеми от две години. Посещават го 29 души. Всеки от тях работи в някое от ателиетата - изработват сапуни, готвят, грижат се за хигиената и дори празнуват рожденните си дни заедно.

Надежда също празнува с останалите. Посещава дневния център почти всеки ден. Мечтае да се научи да работи с компютър, а от скоро е наета на работа като офис асистент. С детски ентусиазъм ни разказва как днес е подредила папките с документи в офиса, подготвила е баджове за служителите и е почистила.

„Аз съм доволна много! Наистина искам да продължавам да работя там!"

Хората тук вярват, че всеки човек е ценен, заслужава шанс да развие своя потенциал и да живее с надежда за бъдещето. "Невидимите" хора също заслужават своя шанс.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички