Не могат да издадат смъртни актове на жертвите на взрива

Не могат да издадат смъртни актове на жертвите на взрива | StandartNews.com

София. Към момента няма как да бъдат издадени смъртни актове на жертвите от взрива в село Горни Лом, не се коментира и въпросът за организиране на погребения. Тази информация даде кметът на община Чупрене Ваньо Костин, предаде бТВ.

„Това, което говорихме със следствените и разследващи органи и с наблюдаващия прокурор е, че трябва да бъдат намерени останки", каза Костин.

Съдебната процедура за издаване на съдебните решения, че хората са починали, и за издаване на смъртните им актове може да продължи минимум 5 години, в случай, че се потвърди това, "което каза ген. Николов, че хората буквално са се изпарили".

Смъртният акт е нужен на близките за погребение, за прехвърляне на имоти и потребителски партиди, за уреждане на наследство, за кандидатстване за различни социални помощи, за сключване на повторен брак на живия съпруг/съпруга и още много административни казуси.

15 души загинаха при взрива на цех за обезвреждане на военни мини "Миджур" във видинското село Горни Лом. Сред първоначалните версии за инцидента е човешка грешка. В 9.30 ч. започна огледът на местопроизшествието от разследващите органи. Правителството обяви днес, 3 октомври, за ден на траур в памет на жертвите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай