Найденов гледа натовско учение от въздуха

Крайно време е да купим нови самолети, каза министърът

Найденов гледа натовско учение от въздуха | StandartNews.com

Пловдив. Военният министър Ангел Найденов наблюдава от въздуха международното учение "Тракийска звезда", което се провежда в авиобаза Граф Игнатиево. Армейският шеф в компанията на американския посланик Марси Рийс, началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и командващите щатските и българските ВВС ген. Франк Горенц и ген. Константин Попов летяха в транспортен самолет, с който се извърши зареждане с гориво на изтребител във въздуха. От небето ВИП гостите наблюдаваха и фигури от висшия пилотаж, изпълнени от най-добрите родни и американски пилоти. В учението участват авиатори и машини от военновъздушните сили на Гърция и Румъния, без обаче да кацат на българска земя. Веднага след изпълнението на бойните задачи те се връщат в родните авиобази.

Учението "Тракийска звезда", чийто традиционен домакин е базата в Граф Игнатиево, ще продължи до 4 юни. За първи път се провежда с участието на екипажи от щаба на ВВС на 4 страни партньори в НАТО. Основна цел на тренировката е повишаване на оперативната съвместимост между страните партньорки. В полетите участват 8 изтребителя и над 200 военнослужещи от 148 авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота, самолети МИГ 29 и МИГ 21 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата в Безмер, учебно-бойните L 39ZA от учебно-авиационна група Долна Митрополия, F 16 от авиобаза Неа Анхиало - Гърция и МИГ 21 Lancer на румънските ВВС. Изтребителите МИГ 21 и МИГ 29 изпълняват задачи по технически прехват, ескорт, настъпателни и отбранителни операции и маневрен въздушен бой с американските F 16.

"Тракийска звезда" няма нищо общо с повишеното напрежение на източния фланг на НАТО заради кризата в Украйна, обяви командващият ВВС на САЩ за Европа и Африка ген. Франк Горенц. По думите му обаче, ако се наложи да се предприемат някакви действия по въздух заради обстановката в Украйна, българските и щатските военновъздушни сили може да действат заедно.

Найденов обяви по време на учението, че България трябва да започне проектът за закупуването на нов боен самолет, вместо да се ремонтират и модернизират старите изтребители. "Добре е да се заделят малко средства, с които да се поддържат изтребителите, а през това време да се стартира сделката за нова техника. Закупуването на нови самолети ще струва на правителството над 500 милиона лева, като с тези пари могат да се закупят 8 плюс 1 изтребитела за учебни цели. Но ВВС се нуждае поне от една ескадрила между 16 и 24 изтребители", обясни военният министър.

Продали сме оръжие за Е300 млн. за година

Военнопромишленият комплекс е произвел и пласирал на пазара през миналата година въоръжение и боеприпаси за близо 300 милиона евро. А от началото на тази година обемът на произведената продукция е с 18-20 милиона евро повече в сравнение с предишната година. Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов, който присъства на демонстрацията на въоръжения и боеприпаси, произведени от български фирми на централния артилерийски изпитателен полигон край Змеево. Демонстрацията бе в рамките на международното изложение за отбрана, антитероризъм и сигурност "Хемус 2014" в Пловдив. Министърът подчерта, че тази година на него са участвали и повече наши производители, и чуждестранни фирми, търговци и делегации от чужбина. На самите стрелби бяха дошли представители на Йемен, Египет, Пакистан, Йордания, Литва и други.

Найденов успокои старозагорци и жителите на региона във връзка с подписания меморандум с ОССЕ за унищожаване на близо 1000 тона остаряло ракетно гориво. То няма да се унищожава нито на полигона край Змеево, нито в България, а в чужбина, увери той. Освен това щяло да бъда за сметка на европейски държави донори и ще спести на България над 4 милиона лева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай