Наум ще ръководи Русенската митрополия

Наум ще ръководи Русенската митрополия | StandartNews.com

София. Приключи избора за нов Русенски митрополит. С пълно мнозинство от 13-те гласували членове на Св. Синод за такъв бе избран сегашния главен секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум.

За епископ Наум са гласували патриарх Неофит, Врачанският митрополит, митрополитът на Сливен, митрополитът на Видин, на Велико Търново, на Плевен, Стара Загора, Ловеч, Пловдив, Доростолският митрополит, Западно и Средноевропейският митрополит, Варненският митрополит, Неврокопският митроплит.

"Вярваме, че той ще оправдае нашите очаквания и ще бъде достоен архипастор на всечестния клир, и благоспасяемото паство, живеещи и пребиваващи в диоцеза на Русенска епархия", каза Негово Светейшество Патриарх Неофит в своето приветствие към новия митрополит.

"Старайте се да познавате всеки клирик, да подкрепяте свещенослужителите в тяхното служение, да се осланяте на техния опит и усърдие и да ги имате за свои съработници на Божията нива. Като право-правещ архиерей отделяйте постоянно внимание върху просветата и възпитанието на децата и младежите. Защото от това какви ценности ще бъдат вложени днес в душите на младите хора, зависи бъдещето на нашето общество. Стремете се да изграждате добри отношения с местната власт, обществените организации и всички добронамерени хора, като пазите завета на апостола: „доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци" (Рим.12:18), каза още Патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай