Наши шевици грейнаха в Доха

Наши шевици грейнаха в Доха  | StandartNews.com

За пръв път българска изложба стана част от културния център на Катар. Експозицията „Символи на българската идентичност" от вчера е в най-големия културен център в Доха - КАТАРА. "На откриването присъстваха, д-р Халид бин Ибрахим Ал-Сулейти, генералния мениджър на КАТАРА, дипломати, представители на творчески сдружения, журналисти и българи, живеещи и работещи в Катар", съобщи във Фейсбук посланика ни в Катар Метин Казак.

"Впечатлен от изкуството на малките български творци, генералният мениджър на КАТАРА, д-р Сулейти отправи покана за реализиране в бъдеще и на други съвместни проекти и творчески обмен между КАТАРА и българските творчески школи", заяви Казак.

Изложбата е проект и по идея на сдружение „Духовно огледало" с председател Таня Костадинова, а събитието е организирано в сътрудничество между посолството на Република България в Доха и Културно селище – фондация КАТАРА, отбеляза дипломатът ни в Катар.

Казак споделя, че първа по рода си наша изложба в Доха е "част от все по-наситения календар със събития, представящи българската култура и изкуство в Държавата Катар". Форумът е открит с поздравителен адрес от вицепрезидента Маргарита Попова. Както вече Стандарт съобщи, 25-те платна от експозицията са дело на малки таланти от три школи на фондация "Духовно огледало" у нас - по килимарство в Чипровци, по изработка от царевична шума от Куртово Конаре и по шевици на носии. Във всяко от платната присъства един мотив, който дедите ни са използвали в Чипровските килими, носиите и изработката на пана от шума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай