Наш град е най-старият в Европа. Ще го познаете ли?

Той е и сред най-старите живи градове в света

Наш град е най-старият в Европа. Ще го познаете ли? | StandartNews.com

Надписът „Древен и вечен“ под герба на втория по големина град в България не е случаен. Пловдив се слави със своята история и култура, с античните и средновековни паметници на културата, с възрожденските къщи, запазили духа на отдавна отлетели времена, с най-стария запазен античен театър и с всяка глътка история, с която е пропит този древен град.

Известен като града под тепетата, Пловдив е сред най-старите живи градове в света, а в Европа той е най-старият. 

Пловдив е град, в който всяко кътче има своята неподправена история и е изпълнено със спомени от миналото и съхранено културно и историческо богатство. Обявен е за най-старият постоянно обитаван град в Европа от „The Daily Telegraph” през недалечната 2011 година и за шестия най-стар град в света.

Древен е този град, създаден през 4000 г. пр.н.е. Вечен е приказният Пловдив – жив, съхранил спомена за миналото, но създаващ бъдеще, развиващ се и разрастващ се, съчетал своето вчера със своето утре, за да бъде онзи приказен град, който познаваме днес и сега.
 

Най-старият град в Европа е съхранил паметници на културата и забележителности от всички епохи и ги е съчетал с модерния живот и пулс на космополитния град. В Пловдив може да видите забележителности и частички история от епохата на Античността, тракийския, гръцкия и римския период, Средновековието, Възраждането и Освобождението, събрани една до друга и неповторимо вплетени в съвременната и модерна визия на града.

Сред най-старите и интересни запазени исторически места и забележителности в Пловдив са Античният театър на Филипополис, датиращ от 2 век по времето на римския император Марк Траян, раннохристиянските базилики, Римският стадион. Старият град в Пловдив е жива галерия под звездите и цял един е паметник на културата и жива история, която не е музейно изложена, а кипи в свой собствен ритъм и живот, увличащ посетителите в една незабравима атмосфера, създадена не за да може да бъде описана, а за да бъде съпреживяна.



 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай