На живо: Протестите продължават 19-и ден

На живо: Протестите продължават 19-и ден | StandartNews.com

София. На 19-я ден от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски хората отново се събират в София и някои от по-големите градове.

Начините на демонстриране на искането за оставка продължават да се разширяват. След като миналата седмица към вечерния протест беше добавено сутрешното пиене на кафе пред парламента, за сряда има призив за целодневна блокада на Народното събрание.

Протестът се „разширява" и териториално. Във вторник група протестиращи се появиха пред дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя с викове „Бойко – дезертьор" и призиви да се върне в парламента. Тази акция беше предшествана от флашмоб в понеделник, който спря кортежа на премиера Пламен Орешарски в Бояна.

Както винаги почти всеки ден има новини, които разбунват духовете в социалните мрежи. Във вторник затова се погрижиха публикации, че протестиращите са платени, което доведе до шеги и груби сметки колко струва издръжката на няколко хиляди души вече почти двайсет дни.

Пред НДК паралелно отново се провежда и контрапротестът в защита на кабинета. Хората там настояват правителството да получи глътка въздух, за да покаже какво може.

Отново проследяваме събитията в София и страната. Статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук.

22.00 – Част от протестиращите скандират пред централата на БСП на „Позитано" 20, други вече са пред тази на ДПС на „Стамболийски" 45, а трети продължават в посока Орлов мост, където шествието традиционно приключва.

Няма информация за инциденти.

21.30 – Първите протестиращите вече са в района на Съдебната палата. Шествието се движи по бул. „Витоша".

Няколко десетки души пък скандираха пред хотел Шератон, където се провежда церемонията по връчване на наградите за Банка на годината.

Блокадата на Централната гара в Пловдвив приключи след около час седене на линиите. Влаковете не се движеха в периода 20.00 – 21.15 часа.

21.00 – Протестиращите стигнаха до Моста на влюбените, откъдето една част се отклонява към централата на ГЕРБ, а останалите продължават в посока тази на БСП. Една част както винаги остана на Орлов мост. Няколко десетки пък са блокирали кръстовището при Софийския университет.

20.30 – Новите данни на МВР са за 6500 души на протеста в София към 20.00 часа. Хората подминават Народното събрание и продължават към Орлов мост.

Контрапротестът при НДК приключи.

В Пловдив отново блокираха жп-линиите на Централна гара.

В Бургас протестиращите блокираха централно кръстовище в града – до Старата поща.

Благоевградчани пък блокираха международния път Е79. Освен срещу правителството те протестират и срещу областния управител Муса Палев.

20.00 – Шествието тръгна в посока парламента. МВР твърди, че към 19.30 часа протестиращите са били 2500 души. Както и в последните дни няма данни за инциденти.

Втори час продължава и контрапротестът пред НДК. Хората пеят песни от времето на социализма, предаде БНТ.

Във Варна стотина души протестираха пред сградата на общината, след което потеглиха на обиколка по партийните централи.

19.30 – Пространството пред Министерския съвет вече е пълно. Хиляди хора развяват знамена и освиркват. Предстои шествието да тръгне на обиколка по обичайния си маршрут.

На площада е организирана подписка за сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и Софийската градска прокуратура, които да се самосезират за престъпления от общ характер, извършени от лидера на Атака Волен Сидеров.

В центъра на Пловдив също са се събрали хора, които впоследствие ще тръгнат на шествие из града. В понеделник то необичайно смени маршрута си се превърна в протест срещу областният лидер на червените и собственик на Международния панаир Георги Гергов. Хората бяха ядосани от думите му, че протестиращите са „беззъби алкохолици".

19.00 – Хората пред Министерския съвет вече са стотици, продължават да пристигат още. Отново има много хора с деца. Движението в района е блокирано.

В Страсбург евродепутатите започнаха обсъжданията за ситуацията в България. ЕНП осъди сътрудничеството на управляващите с Атака и призова правителството да подаде оставка.

18.30 – На площад „Независимост" вече се събират хора, но все още не са много и движението по бул. „Цар Освободител" е свободно за автомобили.

Пред НДК отново са се събрали няколко десетки привърженици на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай