На живо: На кафе пред парламента - трети ден

На живо: На кафе пред парламента - трети ден | StandartNews.com

София. Трети пореден ден протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски се събират пред парламента, за да пият кафе. Флашмобът „На кафе пред парламента" е новата форма на гражданското недоволство в столицата, чиято идея се роди в социалната мрежа Фейсбук.

И днес протестиращите се събират в 08, 30 пред Народното събрание. Голяма част от тях се уговаряха късно снощи и си дадоха дума, че ще протестират въпреки лошото време.

Сградата на парламента е отцепена от солидни заграждения за по-голяма сигурност на народните представители. Има засилено полицейско присъствие в района.

Днес се очаква и контрапротест пред НДК, който ще бъде в подкрепа на кабинета Орешарски.

Група доброволци, обединени от събитието #ДАНСwithme, създадоха сайта http://ostavkaoresharski.eu/. На него е публикувана петицията им за оставка на Пламен Орешарски, която всеки може да подпише. До момента доброволците са събрали 5 453 подписа. Те твърдят, че исканията им са консенсусни на базата на дискусиите в събитието и исканията на протестиращите граждани.

„Основните тези на петицията включват оставка на кабинета, незабавни промени в изборното законодателство с участието на утвърдени неправителствени специалисти в областта, разпускане на 42 Народно събрание и нови избори през есента на 2013г.", пише още на сайта с петицията.

Вчера пиещите кафе временно блокираха кръстовището при Софийския университет, други тръгнаха към Министерския съвет и блокираха това между ул. „Раковски" и бул. „Цар Освободител". Близо 500 души протестираха пред Народното събрание.

Следете тази публикация, информацията ще се обновява.

11. 15- Полицията е арестувала едно момче от протестиращите, с които по-рано днес Волен Сидеров размени няколко остри реплики преди да влезе в парламента. От МВР отричат да има задържан, но любителски кадри, които са публикувани на страницата на инициативата "На кафе пред парламента" във Фейсбук, показват точно обратното.

11. 00- Жива верига пред парламента. Стотици протестиращи освиркват Народното събрание, викат „мафия", „оставка", „мишоци". Те държат лозунги „Вън от парламента", „Стига политическа бутафория! След вас държава не никне!", „Бедността е свързана с управлението на мафията", „Стига клептокрация, искаме демокрация".

Отново хората замерят сградата на Народното събрание с плодове и зеленчуци.

10. 35- Протестиращите пускат движението на „Орлов мост" и отново се връщат по бул. „Цар Освободител", за да се върнат на протест пред Народното събрание.

10. 20- Голяма група от протестиращи тръгнаха към Орлов мост, за кратко бе спряно движението на кръстовището до Софийски университет. Шествието продължи да се движи под полицейско приствие и стигна до „моста на промяната", където в момента е блокирано движението.

От полицията съобщават, че е имало леки пререкания между Волен Сидеров и протестиращи, малко преди ПГ на Атака да влезе на работа в Народното събрание.

10. 00- Вече близо 400 души пият кафе пред парламента. Протестиращите спряха да хвърлят домати, пеят познатата песен "Когато падне БСП". Част от протестиращите се хванаха за ръце и така започнаха да обикалят около сградата на НС. Близо до нея има шатра, в която се събират подписи в подкрепа на палатков лагер „Окупирам Народно събрание", както и за нов Изборен кодекс.

09. 30- В района на Народното събрание има засилено полицейско присъствие, както и жандармерия. Един от протестиращите държи метла и обяснява, че с нея ще измете депутатите.

09. 15- Увеличава се броят на протестиращите. Към момента над 200 човека хвърлят домати и развалени яйца по сградата на Народното събрание, скандират "оставка", "мафия" и развяват български флагове.

09. 00- Парламентарната група на „Атака" отива на работа в Народно събрание. Волен Сидеров премина през блокадата и бързо влезе в парламента. Той обвини журналистите около него, че помагат на платените провокатори да протестират. Сидеров отправи редица нападки към журналистите, каза, че са платени и ги нарече "жалки".

Продължават да се събират протестиращи пред Народното събрание. Един от демонстрантите замери сградата с черен хайвер, Той обяви, че подкрепя българските журналисти и е за свобода на словото в родните медии.

Част от лозунгите на ден трети от „На кафе пред парламента":

„Вън от парламента"

„Стига политическа бутафория! След вас държава не никне!"

„Бедността е свързана с управлението на мафията"

„Стига клептокрация, искаме демокрация"

„Цацар-off и ти си от тях. Оставка"

„Б.Б. не се приготвяй! Не протестираме за теб"

„Глупаците седят и чака някой да ги спаси. Силните се изправят, за да защитят себе си. Смелите и честните се изправят, за да защитят другите"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай