На живо: На кафе пред парламента - втори ден

На живо: На кафе пред парламента - втори ден | StandartNews.com

София. Протестиращи днес за втори ден се включиха във флашмоб „На кафе до парламента" въпреки лошото време.

Вторият ден от сутрешния протест приключи по обед след опити да се превърне в шествие. Част от протестиращите временно блокираха кръстовището при Софийския университет, други тръгнаха към Министерския съвет и блокираха това между ул. „Раковски" и бул. „Цар Освободител". Впоследствие някои се върнаха пред парламента, а повечето си тръгнаха.

Заради оширението на загражденията около Народното събрание този път блокада не се получи, а и протестиращите не бяха толкова много заради дъжда. По примера от сряда много от тях носеха домати, краставици и яйца, с които замеряха сградата на парламента.

В 8.30 часа протестиращите започнаха да се събират, а депутатите този път пристигаха по-рано на работа, в опит да избегнат нови опити да бъдат спирани или замеряни.

По оценки на участници протестиращите са били между 300 – 500 души, при близо 1000 в сряда. Плакатите бяха по-малко заради дъжда, но някои хора все пак носеха такива с лозунги като: „Дъждът е провокация – игнорирай го" и „Stop political terror".

Отново се появиха съмнителни агитки, които се опитваха да се смесят с протестиращите, но полицията ги отдели от хората.

Как протекоха събитията по часове можете да прочетете по-долу.

11.26 - Движението по бул. "Цар Освободител" е пуснато. Няколко десетки души останаха са пред парламента.

10.52 - Отделилите се от протеста протестиращи се върнаха пред парламента. Някои от тях замерят сградата с яйца.

10.44 - Йордан Цонев от ДПС по повод вчерашното му напускане на парламента: „Излязох от парламента съвсем съзнателно, знаейки какво ще се случи. Това беше моят отговор на скандиранията „мишки сте". Отидох със съзнанието да говоря с протестиращите. Беше ми отказано. Днес медиите коментират, че не съм пожелал да говоря с протестиращите. Това не е вярно".

10.33 - Пред парламента още има хора, които периодично освиркват парламента.

10.25 - По-голяма част от протестиращите пред Народното събрание тръгнаха в посока Министерски съвет. 

10.12 – Сотир Цацаров: „Прокуратурата е в непрекъснат контакт с вътрешния министър относно данните за провокатори на протестите. Целта на тази комуникация не е свързана с протеста като такъв, а с това да не бъде провокиран мирният протест от хора, които преследват съвсем други цели. Много е важно протестът да бъде протест в нормалните демократични рамки – такъв, какъвто го виждаме в момента".

10:10 - Близо 300 протестиращи се разделиха и блокираха движението на кръстовището на бул. „Цар Освободител" и бул. „Васил Левски" в столицата. Няколко групи от по 20-30 души остават в района на Народното събрание.

09:55 - Няколко агитки със съмнителни протестиращи се опитват да се смесят с протестиращите, но полицията ги отделя и извежда от тълпата.

09.36 - Лозунгите тази сутрин: „Дъждът е провокация – игнорирай го", „Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво, отсечено в корена! Петко Славейков", „Stop political terror".

09:06 - Заседанието на парламента започна, след като Атака се регистрираха и с това осигуриха кворум. Регистрирали са се 126 депутати. Павел Шопов от Атака предложи заседанието да се излъчва пряко по БНТ и БНР.

09:03 - Лютви Местан, лидер на ДПС пред журналисти в парламента:

"Има прояви, които не могат да бъдат определени като симпатични, още по-малко от държавния глава на България. Проявите на агресия, етнорелигиозните мотиви, не могат да бъдат определени като симпатични, защото биха имали за резултат разделителни, конфронтационни линии в обществото. Ние нямаме претенцията, че сме тук по волята на целия български народ, ние сме тук по волята на част от него. Но сме длъжни да защитаваме всички."

09:00 - Част от протестиращите и днес хвърлят домати и яйца по стените на Народното събрание.

08.30 - Въпреки дъжда пред сградата на парламента вече се събират хора с кафета и чадъри. Този път те са пред парадния, а не пред задния вход на Народното събрание, тъй като там зоната за сигурност е значително разширена към площада около "Александър Невски".

Депутатите също започнаха да пристигат. Преди малко влязоха група народни представители от Атака под освиркванията на хората. Вчера липсата на хората на Волен Сидеров провалиха кворума на парламента.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай