Сряда,

МВР съкращава 5% от администрацията

От: Failed to load user -
МВР съкращава 5% от администрацията
A
A
A

София. Пет на сто от администрацията на МВР ще бъде съкратена до средата на годината, обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

След заседанието на правителството, той отчете 120 хиляди битови престъпления през 2013-та. Вътрешното министерство работи по пет програми за борба с битовата престъпност, подобряването на управлението в МВР и правилата за развитие на служителите.

Периодично те ще преминават и през детектор на лъжата, за да е сигурно, че са лоялни към системата, обясни Цветлин Йовчев. С новите програми в борбата с битовата престъпност ще се включат гражданите, застрахователните компании, частните охранителни фирми и общините.

Проверките за лоялност бяха обявени от него като част от мерките за реформиране на ведомството още през юли 2013 г.

Все още няма и окончателно решение колко често полицаите ще се явяват на детектор на лъжата. Според вътрешния министър обаче период от шест месеца би бил твърде къс. Според него ако полицаите се явяват на тест за лоялност, ще бъдат сведени до минимум редица практики като например корупция и нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

„Ако непрекъснато се водим от това как ще реагира някой на една или друга мярка, никога няма да достигнем до искания резултат. Трябва да ни е ясно какво искаме да направим и да наложим необходимото. Защото ако се съобразяваме кой как би реагирал, никога не можем да направим една съществена политика.", коментира Йовчев.

По думите му в момента Институтът по психология към МВР работи по програма за тестване на лоялността на служителите.

До два дни когато изтича и срокът, трябва да е готов докладът за операцията на МВР в Лясковец, при която загина един от служителите на Отряда за борба с тероризма, а няколко други бяха ранени.

Цветлин Йовчев уточни, че след като бъдат готови резултатите от доклада, те ще бъдат анализирани и едва след това ще бъдат предприемани необходимите мерки.
Във връзка с направена преди време проверка за това как е работило министерството в мандата на предишното ръководство,

Йовчев припомни, че анализът отдавна е предаден на депутатите от вътрешната комисия. Той напомни обаче, че част от хората, за които са установени нарушения, вече не работят в системата. На тези, които могат да бъдат наказани обаче, може да се търси отговорност само една година назад по давност.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички