Мрак и смърт в Родопите (ОБЗОР)

Мрак и смърт в Родопите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Инфаркт покоси хижаря Чочо, мъж умря на спирка, родилка не видя бебето си

Още три жертви взе снежната стихия, а хиляди семейства вече трети ден нямат ток и са на ръба на оцеляването. Един от загиналите е опитен планински спасител. Велико Великов-Чочо е сред най-известните хижари у нас. Дълги години той стопанисва калоферската хижа "Рай". Във фаталната събота заедно с помощника си и техен приятел тръгнали да разчистват пътя, за да е по-лесно придвижването на гостите. Били добре екипирани и проправили път към хижата. На връщане Чочо паднал, покосен от инфаркт. Двамата опитни планинари се опитали да го спасят, като му направили сърдечен масаж, но вероятно сърдечният удар е бил масиран. Осем спасители от Троян и един от Априлци се отзовали незабавно на сигнала за помощ. С шейна до един часа през нощта са сваляли тялото на приятеля си от планината. Близки на Чочо споделиха, че желанието му било да бъде кремиран, а прахът му да бъде разпръснат над Райското пръскало. Тялото на измръзнал мъж откриха спасители до автобусна спирка в крумовградското село Горна Кула. То бе намерено на 3 метра от главния път, който дотогава не бил разчистен. Най-вероятно мъжът е излязъл от дома си в петък вечерта, когато започнал обилният снеговалеж. След като не се прибрал на следващия ден, съседи организирали претърсване в района, но заради дълбоките преспи не успели да го открият. Бебето на закъсалата в преспите край Сърница родилка също почина.

Преди два дни бременната в 6-и месец жена бе транспортирана до болницата в Пазарджик с помощта на пожарникарите. Лекарите направили опит за задържане на раждането, но въпреки това през нощта бебето се е родило. То бе с тегло около 700 грама и лекарите не успяха да го спасят. Цял ден вчера продължи битката на хората в Смолян с бедствието. От 8 март се издирва мъж от село Кремене, а студ, мрак и глад връхлетяха жителите на 200 населени места в областта. Там няма ток и вода. Има опасност някои домакинства да останат без електричество до края на седмицата. Организирано е снабдяването с хляб в Мадан и Рудозем. Повече от 17 часа хората бяха на тъмно и студено заради тежка авария на 110-киловолтов далекопровод в района на Девин. Около обяд в понеделник тя беше отстранена, поетапно светна в повечето квартали на Смолян. "Никога не се е случвало такова нещо, ние сме възрастни хора, само двамата сме тука - ни вода, ни ток, ни нищо. Има ли ток, вода няма. Дойде ли водата, токът спира", сподели г-н Горялов от Смолян. Мъжът разказа, че оцеляват благодарение на близки - носят им хляб, ходят да се стоплят в къщата на съседи.

Хлябът свърши в магазините още в неделя, изчезнаха и свещите. Заради студа смолянчани започнаха масово да търсят печки на дърва и газ. Веднага след като отвориха врати в понеделник, хлябът в няколкото работещи магазина се разграби. Доставките бяха ограничени, едва по 80-100 хляба, някои чакаха пред търговските обекти от сутринта. Хората от родопския град определиха ситуацията като жесток капан, особено трудно е за възрастните и семействата с малки деца, и започнаха да се запасяват с лекарства и консерви. Освен чисто битовите проблеми напълно блокирана беше работата на всички административни структури, институции и банки. Общо 285 населени места в Кърджали осъмнаха без ток. Трети ден в Ардино са на тъмно, пътищата са непроходими. Кметът Ресми Мурад изрази притеснение, че количествата хляб са на привършване, а за зареждането на магазините в тази ситуация не може да става въпрос. Освен Смолян и Кърджали на тъмно остават и стотици семейства в Пазарджик, Хасково, Велинград. По данни на министерство на енергетиката без ток са над 700 населени места.

Медсестра мина 2 км преспи и спаси дете

Истински подвиг извърши 24-годишна медицинска сестра, за да стигне до болно дете. Гюлея Хамид измина 2 километра през двуметрови преспи до Средна махала на кърджалийското село Рани лист.

Детето на годинка и три месеца било с диагноза двустранна пневмония. Медицинската сестра трябвало да му постави мускулна инжекция.

Лекарка от Бърза помощ в Кърджали също гази в преспи в продължение на 4 часа, за да спаси бебе с алергична реакция. Междувременно стана ясно, че бебето на закъсалата родилка край Сърница е починало. Преди два дни тя бе транспортирана до болницата в Пазарджик с помощта на пожарникарите. Лекарите направили опит за задържане на раждането заради ранния етап на бременността - 6-и месец. Въпреки това през нощта бебето се е родило с тегло около 700 грама. Според докторите при толкова ранно раждане плодът има много малки шансове да оцелее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай