Монах доказва, че няма син

Йоаникий ще вразумява Игнатий

Монах доказва, че няма син | StandartNews.com

Варна. На 22 януари епископ Павел ще трябва да докаже пред църковния съд в лицето на Св. синод в пълен състав, че няма жена и син. Тогава архиереите ще изслушат духовника и посочените от него свидетели. Павел може да ползва услугите и на юрист, запознат с църковното право.

Вчера Синодът откри църковно-наказателното дело по сигнал от 2006 г., препратен от богослова Иван Желев, тогава председател на правителствената дирекция "Вероизповедания". Писмото е прашясвало в синодалния архив с години, но е станало известно на всички архиереи на лятната им сесия, категоричен бе пред "Стандарт" най-новият митрополит Антоний. Именно на 20 юни Синодът разгледа сигнала и насрочи началото на църковния съд за вчера. Павел е обвинен, че като архимандрит през 1991 г. е сключил граждански брак и дори има син - нещо недопустимо по канон за монасите, които при подсрижение дават обет за въздържание и безбрачие. Вчера пред Синодалната палата имаше поддръжници на Павел, според които обвиненията срещу него са несъстоятелни. А момчето, за което го обвиняват, е на брат му. Павел лично получил от синодалите обвинителния протокол.

Архиереите обсъдили и поведението на викария на Сливенска епархия Игнатий, който обвини патриарх Неофит и трима митрополити - Николай, Григорий и Игнатий, за греховната страна. Той се разминал на косъм от наказание. Засега митрополитът от Сливен Йоаникий поел ангажимент пред събратята си да опита да го вразуми. И той да спре да злепоставя Църквата. Част от владиците изразили догатки, че Игнатий говори така в тв изявите си, за да си направи пиар за Варненски митрополит.

Междувременно от прокуратурата във Варна обявиха, че няма да се самосезират по публикации за купуване на първия тур на изборите за митрополит. Защото не ставало въпрос за политически избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай