Модели от Ню Йорк с биоферма в наше село

Модели от Ню Йорк с биоферма в наше село | StandartNews.com

Валентина и Кристиан гледат зеленчуци и лимец в Аканджиево

Летят между Америка и България заради новата си страст

Валентина и Кристиан са младо семейство българи, което от години живее в Ню Йорк. И двамата са професионални модели. Но ето, че сега са решили да се захванат с биологично земеделие у нас. Двамата влюбени са създадали своя биоферма Pura Vida Organic Farm в китното пазардишко селце Аканджиево. За пътя от идеята до реализацията й и за живота между България и Ню Йорк пред "Стандарт" разказва Валентина.

С приятеля й живеят от над 10 г. в САЩ, а от 5 лета са в Ню Йорк.

Съдбата среща двамата професионални модели в Хонконг през 2010 г. "Запозна ни общ познат. Имаме много общи интереси и беше любов от пръв поглед. Живяхме и работихме заедно в Хонконг, Китай, Германия и Ню Йорк, който се превърна в нашия нов дом, разказва Валентина. От миналото лято влюбените официално са семейство. Преди 10 г. Валентина заминава за САЩ с надеждата да стане медицинска сестра, но още през първата й година там, докато работи в един супермаркет, хубостта й не остава незабелязана. И красивата българка встъпва в модния бизнес. Оттогава тя пътува из целия свят. Валентина, която днес е на 28 г., е родом от село Аканджиево, Пазарджишко. 40-годишният й съпруг пък е роден в София. Когато е едва на 20 г., той заминава за Германия, където живее и учи 6 лета. След което също започва да работи като модел, като тръгва от Париж.

"В Ню Йорк дойдохме през 2011 г. и планът ни беше да останем само 2 седмици, за да видим дали можем да си намерим работа.

Конкуренцията тук е страшно голяма и много трудно се пробива

Но успяхме и останахме и вече 5 г. сме тук. Крис работи като модел и като персонален треньор по бокс и фитнес. Завърши Националната академия по спорт и медицина тук и е много щастлив и успешен, защото спортът е неговата страст. Аз работя само като модел и съм се отдала на курсове за нутриционист в свободното си време", разказва Валентина. По думите й идеята за биоферма в България се е родила преди 3 лета. "Ние си идваме в родината по 2 пъти в годината и преди 3 г. през зимата имахме голямо затруднение да си намерим храна. Ние сме вегетарианци, но от време на време хапваме по малко риба. Най-важното за нас са зеленчуците - в България през зимата е изключително трудно да се открият хубави и истински зеленчуци. Затова решихме, че ако искаме истинска храна, то трябва да си я отгледаме сами", споделя Валентина. Като втората причина за начинанието им тя изтъква това, че искат да създадет работни места за родителите си и за местните от селцето. "От години няма къде да се работи в района. Започнахме от нулата, нямахме и един кв. м земя и лека-полека

закупихме няколко запустели ниви и дворове

повечето от които и до ден днешен не можем да изчистим", казва Валентина. Според нея регионът е много благоприятен и почвата е изключително плодородна.

Засега младото семейство има около 80 дка земя, които се надява да облагороди в близките 1-2 г. Валентина и Кристиан отглеждат всякакви видове зеленчуци, малко плодове и лимец, който току-що са ожънали. "Благодарение на майка ми имаме стари български сортове зеленчуци, намерихме други от баби и дядовци, но и донесохме много семена на не толкова популярни зеленчуци от Щатите, които в момента изпробваме и смятаме, че ще се харесат. Разнообразието е много важно за нас. Засега само семейството ми помага, но се надяваме скоро да имаме и работници. Ние не сме се върнали окончателно в България. В момента аз съм в Ню Йорк и продължаваме и двамата да работим в чужбина, и не мислим да спираме. На този етап ще живеем между България и САЩ", споделя Валентина. Засега двамата млади земеделци изпращат продукцията си с куриери из цялата страна и доставят в София 2 пъти седмично. Следващата стъпка е онлайн магазин. "Бихме искали да се издържаме само със земеделие и да не ни се налага да работим зад граница, но на този етап не виждаме такъв вариант. Земеделието е много неоценено в България. Тук в Щатите има много биофермери, които се издържат само с това. Дано един ден и в България да е така. Засега ние ще продължаваме да работим на двата фронта - фермата и в чужбина", споделя Валентина. След първоначалното недоверие сега

всички техни близки и приятели подкрепят начинанието на младата двойка.

"Лека-полека всички около нас се ентусиазираха и започнаха да вярват", с усмивка заявява Валентина. Към младите, които биха искали да последват тяхния път, но се страхуват по една или друга причина, тя се обръща със съвета да запретнат ръкави и да се захващат час по-скоро, и да не се страхуват. "Не е лесно, но няма лесна работа. Няма по-голямо щастие от това да си отгледаш сам храната. Земята зарежда с енергия и се чувстваме благословени, че имаме тази възможност. Надяваме се, че ще има все повече млади фермери, които ще поемат по нашия път. Храната е пряко свързана със здравето, а без здраве нищо друго няма смисъл.

Затова изберете българското и истинското

категорична е тя. И двамата са вегетарианци от 5 г. и твърдят, че се чувстват прекрасно. "Храним се изключително здравословно. Неизменна част от менюто ни са разнообразните зеленчуци, овесените ядки, домашното кисело мляко, ядки и плодове. Освен че не ядем месо, не консумираме и никакви газирани напитки, фаст фуудс и внимаваме със захарта. У нас се готви всеки ден", казва Валентина. Тя споделя, че двамата със съпруга си мечтаят за голямо и щастливо семейство. "Да сме здрави и все така позитивни. Надяваме се фермата ни да се разшири и да създадем работни места за хора от региона. Мечтаем и за повече млади фермери като нас и повече българи да се завърнат от чужбина. Не на последно място - мир и благоденствие за всички!", пожелава си Валентина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай